In een muzikale ceremonie neemt Kamerkoor JIP afscheid van een vlinder. Op 26, 27 en 28 november draagt het koor de concerten in Haarlem, Den Haag en Utrecht op aan de geelzwarte Papilio Thoas. Met muziek van onder andere David Lang, Philip Glass, Galina Grigorjeva en John Tavener reflecteert Kamerkoor JIP op leven en dood. 

Wat betekent de dood voor het leven? Is de cyclus van leven en dood een geruststelling, of is het een en al zotheid? Bestaat er iets als eeuwige rust? En hoe breekbaar is een vlinder? Al deze vragen komen aan bod in het programma ONTVALLEN. 

Tijdens het zingen van het Requiem aeternam van Samuel Reid Navarro zal de kist worden binnengedragen, waarna het koor in wisselende samenstellingen afscheid zal nemen van de vlinder. Een existentiële reflectie volgt met de woorden van Zhuang Zi, op muziek gezet door John Tavener: ben ik een man, dromend dat hij een vlinder is, of ben ik een vlinder, dromend dat hij een man is? Als je daar te lang over nadenkt, besef je pas hoe ridicuul en zot het leven is. In again (after ecclesiastes) van David Lang wordt de almaar terugkerende cyclus van leven en dood verklankt, en het koor sluit af met een frase uit het Agnus Dei: dona nobis pacem, geef ons vrede.

Dit programma is te horen op vrijdagavond 26 november in Haarlem, zaterdagavond 27 november in Den Haag en zondagmiddag 28 november in Utrecht.