De Nacht van de Viool is het eerste festival in Nederland waarin de veelzijdigheid van de viool centraal staat. Op vrijdagavond 28 januari zullen op zes podia in TivoliVredenburg verschillende muzikale stijlen klinken, veelal uitgevoerd door Nederlandse violisten. Het festival wordt georganiseerd door – en tijdens – het Nederlands Vioolconcours. Gastcurator en improviserend violist Tim Kliphuis heeft een zeer diverse groep violisten uitgenodigd waarbij zoveel mogelijk stijlen aan bod komen, van Arabische maqam en Indiase raga tot jazz en ragtime. De viool zal bij iedere violist en bij iedere stijl weer heel anders klinken.

Tijdens de Nacht van de Viool spelen – naast Tim Kliphuis zelf – onder meer Isabelle van Keulen, Frankie Gavin, Annbjørg Lien, Merel Vercammen en Yannick Hiwat – een van de grote smaakmakers in 2020.
Op het Paganini Podium gaan vier laureaten van het Nederlands Vioolconcours een ‘Paganini battle’ aan. Daarnaast spelen vier kersverse winnaars van de ‘Prijs beste uitvoering van het nieuwe werk’ de opdrachtcomposities van Morris Kliphuis, Anthony Fiumara, Joey Roukens en Martijn Padding.
Tijdens de Nacht van de Viool vindt ook de finale plaats van de Jonge Makers Prijs, een nieuwe prijs van het Nederlands Vioolconcours voor violisten die alles spelen behalve klassieke vioolmuziek. Tot slot klinkt een gezamenlijke jamsessie onder leiding van Tim Kliphuis.