Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Lezingen
woensdag 28 september 2022

De Duiders #1

De Duiders #1

Praktische informatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht Bekijk locatie
Datum wo 28 sep
Tijd 20:15 - 21:15

Heb je behoefte aan scherpe duiding van de actualiteit? Elke maand geeft een wetenschapper tekst en uitleg bij de dagelijkse stroom aan nieuwsberichten. Over de stand van het onderzoek en hoe de wetenschap zich verhoudt tot de politieke en maatschappelijke realiteit. Hoe volledig is de berichtgeving eigenlijk? Het onderwerp van het interview is net zo onvoorspelbaar als het nieuws.

De stikstofcrisis. Protesterende boeren, debatterende wetenschappers, ruziënde politici: waar gaat deze crisis nou eigenlijk over en waarom leidt het tot zoveel woede? Begin dit jaar zette een uitspraak van de Raad van State de crisis in één klap op scherp: Nederland moet zijn stikstofuitstoot per direct verminderen. De agrarische sector werd aangewezen als grootste uitstoter en werden gemaand om drastisch te hervormen. De boerenorganisaties waren woedend. Het vormde de aanleiding van een nieuwe reeks protesten tegen het overheidsbeleid in de al langer durende stikstofcrisis. Inmiddels zijn we de nodige snelwegblokkades verder, hangt het land vol met omgekeerde protestvlaggen en wordt er getwist over de wetenschappelijke basis onder het stikstofbeleid

In augustus schreven 36 wetenschappers in een ingezonden brief in Trouw dat we “meer dan genoeg” weten om de stikstofcrisis aan te pakken. Waarom wordt deze wetenschappelijke basis dan toch steeds opnieuw ter discussie gesteld? En waarom lijkt er maar geen oplossing te komen voor deze crisis? De stikstofneerslag is volgens RIVM-onderzoek nog altijd een derde te hoog, waardoor de kwaliteit van de natuur in Nederland hard achteruit gaat. Tegelijkertijd kunnen de maatregelen familiebedrijven de nek omdraaien en krijgen de boeren weinig perspectief aangeboden, waardoor het protest voortduurt. Met andere woorden: de crisis zit muurvast.

In gesprek met expert Hens Runhaar

Dat de crisis op slot zit, vindt ook bestuurskundige prof. dr. Hens Runhaar (UU), expert in het beleid rondom biodiversiteitsherstel. Hij onderzoekt waarom duurzame initiatieven in de landbouw wel of niet aanslaan in steden en op het platteland. Samen met hem bekijken we welke mechanismen duurzame en natuurinclusieve landbouw op dit moment blokkeren, en hoe we een weg kunnen vinden uit deze voortslepende crisis.

De Duiders is een programma van Podium, Studium Generale Universiteit Utrecht en TivoliVredenburg.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief