Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Dans & ballet
donderdag 13 oktober 2022

Afrovibes: Pina

Afrovibes: Kwanele Finch Thusi Pina

Praktische informatie

Theater Kikker
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht Bekijk locatie
€ 8,00 - € 16,00
Datum do 13 okt
Tijd 20:00

De kwetsbaarheid van het Zwarte mannelijk lichaam. Met Pina bouwt de Zuid-Afrikaanse danser Kwanele Finch Thusi aan een nieuwe mythologie van Zwarte en queer lichamen en identiteiten.

Hiermee wil hij de beeldvorming in onze samenleving die mannelijkheid vooral ziet als sterk, krachtig en masculien terugdringen, door de kwetsbaarheid en zachtaardigheid van het mannelijk lichaam te laten zien. Voor Kwanele Thusi is zijn eigen zwarte queer-identiteit het uitgangspunt voor al zijn werk, in de kleding die hij draagt, de manier waarop hij zijn lichaam opmaakt, zijn gedrag en de fysieke training van zijn lichaam.

Pina is gebaseerd op verhalen van oude en jonge Zwarte mannen en de kracht die expressie, beweging en dans hebben bij het vertellen van hun verhalen. In Pina keert Finch zich tegen de beeldvorming in de samenleving over een Zwarte mannelijke identiteit en het Zwarte lichaam. Zo suggereren de woorden die we gebruiken en de beweging van het lichaam dat een Zwart mannelijk lichaam sterk en fysiek moet zijn. Kwanele Thusi dekoloniseert dit beeld van de Zwarte man en laat in zijn solo en in zijn duet de kwetsbaarheid en zachtheid van een Zwart mannelijk lichaam en een Zwarte identiteit zien. Zijn PINA is een ‘CRY, A SCREAM, een queer antwoord op het gecanoniseerde historische beeld van het Zwarte man.

Over Afrovibes
Op donderdag 13 en vrijdag 14 oktober strijkt de 19e editie van het Afrovibes Festival neer in Theater Kikker in Utrecht. Artistiek leider Jay Pather (Zuid-Afrika) en programmeur Marjorie Boston (Nederland) hebben opnieuw een programma gemaakt dat de diversiteit en kracht van verandering in het Afrikaanse continent laat zien. Dit jaar met dans, theater en muziek in Utrecht van actuele choreografen en theatermakers uit Guinee/Frankrijk, Zuid-Afrika, Ivoorkust/Frankrijk, Kenia en Nederland. En natuurlijk muziek met DJ’s en nagesprekken met de makers. Alles onverminderd in het teken van spannend werk, dans en experiment uit actueel Afrika.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief