Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Dans & ballet
donderdag 13 oktober 2022 - vrijdag 14 oktober 2022

Afrovibes: Kaspale’s Playground

Afrovibes: Kaspale’s Playground
foto: Kibe Wangunyu

Praktische informatie

Theater Kikker
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht Bekijk locatie
€ 8,00 - € 16,00
Datum do 13 okt - vr 14 okt
Tijd do 13 okt: 20:30
vr 14 okt: 20:30

Kaspale’s Playground is een theatrale performance met installatie die de recente geschiedenis van Kenia onder de loep neemt.

Performer en kunstenaar Syowia Kiambi beeldt in verschillende personages Kaspale uit, een speelse bedrieger die naar Nyayo House in Nairobi gaat, de plek waar iedere Keniaan zijn/haar officiële documenten ophaalt. Het was ook de plek waar in de jaren ‘80 en ‘90 opposanten van de regering gevangen werden gehouden. Kaspale breekt dit gebouw af en brengt hulde aan het moedersprotest van 1992, toen moeders in een poging hun zonen uit Nyayo House te bevrijden zich publiekelijk naakt uitkleedden in Uhuru park in Nairobi. In deze theatrale installatie met kostuums, video en performance neemt Syowia Kyambi het publiek mee naar een wereld van verzet en protest, waar vrouwen hun ultieme strijdmiddel tonen: zich uitkleden op straat en hun lichaam tonen aan de politie als vertegenwoordigers van de gevestigde macht die daarvoor op de loop gaat. Werk van Syowia Kyambi is momenteel ook te zien in het Keniaans paviljoen op de Biënnale Venetië. 

Extra: Na afloop is er een artistic talk met Kwanele Finch Thusi en Syowia Kyambi.

Over Afrovibes
Op donderdag 13 en vrijdag 14 oktober strijkt de 19e editie van het Afrovibes Festival neer in Theater Kikker in Utrecht. Artistiek leider Jay Pather (Zuid-Afrika) en programmeur Marjorie Boston (Nederland) hebben opnieuw een programma gemaakt dat de diversiteit en kracht van verandering in het Afrikaanse continent laat zien. Dit jaar met dans, theater en muziek in Utrecht van actuele choreografen en theatermakers uit Guinee/Frankrijk, Zuid-Afrika, Ivoorkust/Frankrijk, Kenia en Nederland. En natuurlijk muziek met DJ’s en nagesprekken met de makers. Alles onverminderd in het teken van spannend werk, dans en experiment uit actueel Afrika.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief