Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Film
zaterdag 20 augustus 2022 - dinsdag 23 augustus 2022

QFFU: Framing Agnes + randprogramma

Praktische informatie

Hoogt in Bieb Neude
Neude 11
3512 AE Utrecht Bekijk locatie

In deze bijzondere, internationaal geprezen, documentaire neemt een cast van transacteurs je mee in het verhaal van een jonge transvrouw die gedwongen werd te kiezen tussen eerlijkheid en toegankelijkheid tot zorg. Agnes, de baanbrekende, gepseudonimiseerde trans vrouw die in de jaren zestig deelnam aan het onderzoek naar gender gezondheid van Harold Garfinkel aan de UCLA, was lange tijd het boegbeeld van de transgender geschiedenis. Een opmerkelijk verhaal in de vorm van een jaren ’50 talkshow, waarin wetenschappelijke analyses worden gecombineerd met gesprekken gebaseerd op gearchiveerde interviews.

De film is twee keer te zien (20-8 en 23-8) inclusief  een nagesprek met verschillende gasten onder leiding van het Transcreen Film Festival.

20 augustus:

Nagesprek ‘Transgender Representatie in Film’ door Laura Kok (TranScreen) met Cyd Sturgess. Cyd (they/them) is filmfestivalonderzoeker en historica. Cyd heeft artikelen gepubliceerd over queer en trans femininiteiten en is nu bezig met een project over het belang van identiteit en gemeenschap voor transgender filmfestivals in Europa.

23 augustus:

Nabespreking ‘Transgender representatie in film’ door Laura Kok (TranScreen) met Chris Rijksen. Chris (hij/hem) is één van de drie Transketeers: een filmmakers collectief dat zich inzet voor positieve representatie. Chris studeerde aan de Royal Academy of Arts en the Sandberg Institute en is de ‘Director of Photography’ van de Transketeers.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief