Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Lezingen
donderdag 18 augustus 2022

De wetenschap achter het wielrennen

De wetenschap achter het wielrennen
foto: Paolo Candelo - Unsplash

Praktische informatie

TivoliVredenburg
Vredenburgkade 11
3511 WC Utrecht Bekijk locatie
€ 10,50

Kennis is macht, ook in de sport. In een wereld waarin winst en verlies soms duizendsten van een seconde van elkaar zijn verwijderd, kan alle informatie om nét iets sneller te zijn letterlijk goud waard zijn.

De wielersport kent al sinds het begin van de jaren tachtig technische pioniers (zoals Francesco Moser en Gerg LeMond) die omstandigheden en materiaal bestudeerden, maar het heeft lang geduurd voordat er wetenschappelijk onderzoek werd uitgevoerd en gepubliceerd over de gesloten wereld van het wielrennen.

In dit avondvullende programma maak je kennis met de laatste wetenschappelijke innovaties achter de sport, en vertellen Ellen Maas (Topsport Topics), Tim Takken (auteur Wielrennen en Wetenschap) en Arend Schwab (TU Delft) hoe we de wetenschap kunnen gebruiken om te excelleren. Welk trainingsschema leidt tot de meest optimale prestaties? Is het mogelijk om een ideale winnaarsfiets te bouwen? En welke kleding zorgt voor de minste luchtdruk? De moderatie van deze avond is in handen van Evert van Rest.

Wielercafé
De wetenschap achter het wielrennen heeft een Science Café-achtige opstelling, waarbij je onder het genot van een biertje je kennis bijspijkert. Ook wordt je wielerkennis getest en is er gelegenheid om vragen te stellen aan de wetenschappers.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief