Musea & exposities
Nieuws
27 mei 2025

Laatste kans voor actuele tentoonstelling Tussen hemel en oorlog over kunst en religie in tijden van crisis

Nog t/m 15 juni zie je in Museum Catharijneconvent kleurrijke avant-garde kunst uit het interbellum, de roerige periode van 1918-1939. In de laatste weken van de lovend ontvangen tentoonstelling Tussen hemel en oorlog staan er nog diverse activiteiten op het programma. Zo kun je gratis instaprondleidingen volgen, kun je alles horen over het belang van de ‘flapperdress’ voor vrouwenemancipatie, en is er op 13 juni een verdiepend interactief dagprogramma rond de relatie tussen moderne kunst en religie.

Vernieuwende topkunst uit roerige tijden

De tentoonstelling vertelt via indrukwekkende werken van namen als Charley Toorop, Wassily Kandinsky, Marianne von Werefkin en Jan Sluijters het verhaal van een wereld die zichzelf opnieuw moest uitvinden. De ca. 70 Europese topstukken laten zien hoe de zoektocht naar zingeving en vernieuwing de moderne kunst voorgoed veranderde. Expressionisme, kubisme, surrealisme, Bauhaus: over de volle breedte maakte de kunst na de Eerste Wereldoorlog een razendsnelle ontwikkeling door. In een selectie van krachtige en ontroerende schilderijen, beelden en grafisch werk ervaar je hoe kunstenaars hun werk inzetten om de heftige gebeurtenissen te verwerken, maar hun kunst ook gebruikten als bouwstenen voor een nieuwe, betere wereld. Een verhaal van tegenstellingen, maar ook van inspiratie en veerkracht.

Religie en spiritualiteit als belangrijk fundament

Tussen hemel en oorlog maakt zichtbaar hoe, anders dan vaak gedacht, religie en spiritualiteit een prominente rol spelen in de moderne kunst begin 20ste eeuw. Kunstenaars als Käthe Kollwitz en Carel Willink grijpen in hun werk vaak terug op klassieke religieuze thema’s en beeldtaal. Andere kunstenaars, onder wie Alexej von Jawlensky en Jacoba van Heemskerck, zoeken naar de ‘essentie’, waarbij ze zich laten inspireren door bijvoorbeeld oosters-orthodox christendom en esoterische stromingen als de theosofie en antroposofie. Hun zoektocht vertaalt zich in doeken vol emotie, kleur en betekenis. Naast verrassend werk van dit soort grote namen ontdek je in de tentoonstelling ook ‘nieuwe’ kunstenaars die van grote invloed waren, waaronder een groot aandeel vrouwen.

Dagprogramma ‘Kunst en religie in tijden van crisis’ op 13 juni

Gekoppeld aan de tentoonstelling organiseert Museum Catharijneconvent i.s.m. de Rijksuniversiteit Groningen op vrijdag 13 juni een symposium over moderne kunst en zingeving in tijden van crisis. In een interactief dagprogramma bieden wetenschappers en hedendaagse kunstenaars verdieping bij de relatie tussen religie, spiritualiteit en kunst. Ook de onmiskenbare link met onze maatschappij nu wordt gelegd. Studenten kunnen het programma volgen tegen een gereduceerd tarief.

Meer informatie over het programma van 13 juni is te vinden op catharijneconvent.nl. Hier staan ook de overige activiteiten bij de tentoonstelling. 

Mis niks!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief! 👇

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief