Theater & toneel
Locatie

De Veerensmederij

De Veerensmederij, achter het centraal station van Amersfoort, is op 2 oktober 2010 geopend door H.K.H. Prinses Máxima. Het theater kenmerkt zich door de mooie akoestiek en de bijzondere architectuur.

De Veerensmederij was de werkplaats van de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij in Amersfoort. Hier werden destijds de veren voor de onderstellen van de treinwagons gesmeed. De hoge schoorstenen op het pand verwijzen nog naar de smidsvuren die langs de gevels stonden opgesteld.

In 2000 zijn de ovens gedoofd en is het pand buiten gebruik gesteld. Dankzij steun en inzet van gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Siesta en Holland Opera is de Veerensmederij inmiddels een van de Rijksmonumenten op de Wagenwerkplaats en heeft het een zeer grondige renovatie ondergaan.

Alle karakteristieke onderdelen van de smederij zijn weer in ere hersteld. Het fraaie metselwerk met hoge gietijzeren vensters, de bijzondere ijzeren dakspantconstructie, de unieke schoorstenen en de originele opbouw met houten ventilatieluiken pronken weer als in het begin van de vorige eeuw.

http://www.veerensmederij.nl/

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief