Literatuur
Nieuws
9 jun 2022

10.000 boeken gezocht voor het grootste boekenkunstwerk van Nederland

ILFU zoekt 10.000 boeken voor het grootste boekenkunstwerk van Nederland voor de opening van het ILFU op 23 september 2022. Iedereen kan vanaf vandaag boeken inleveren in de speciale grote boxen in alle 13 filialen van de Bibliotheek Utrecht. Wie wil kan een persoonlijke boodschap achterlaten in het ingeleverde boek, gericht aan degene die jouw boek straks uit de kunstinstallatie meeneemt. Tijdens de inzamelingsmaanden gaan tien schrijvers op residentie in de Utrechtse stadsdelen. Ze eindigen hun tour op 23 september bij de opening van het ILFU. Dan zal het kunstcollectief Luzinterruptus een straat in de Utrechtse binnenstad omtoveren tot een schitterend verlichte boekenzee.

Utrecht, 9 juni 2022 – foto: Boris Cornelissen

Kunstinstallatie Literature vs Traffic

Op 23 september verdrijft een rivier van 10.000 lichtgevende boeken voor één dag het verkeer in een straat in het centrum van Utrecht. De installatie illustreert ILFU’s thema van dit jaar: de fictie bij de feiten. Met deze installatie wil Luzinterruptus letterlijk meer ruimte bieden aan fictie, op straat, midden in de stad. De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht.

Over Luzinterruptus

Luzinterruptus is een anoniem kunstenaarscollectief uit Madrid dat stedelijke interventies uitvoert in de openbare ruimte om actuele problemen in de schijnwerpers te zetten. De leden zijn afkomstig uit verschillende disciplines zoals beeldende kunst en fotografie. Literature vs Traffic werd zo’n tien jaar geleden voor het eerst in Madrid gerealiseerd en was sindsdien ook in New York, Melbourne, Toronto en Ann Arbor te aanschouwen. www.luzinterruptus.com

10 schrijvers in 10 Utrechtse stadswijken – Woord 900

Tegelijk met de inzameling van de boeken stuurt de Utrechtse organisatie Mooie Woorden 10 Utrechtse schrijvers op residentie in de 10 stadsdelen van Utrecht. Zij werken op locatie in de wijken aan een fictietekst in het thema van de viering van 900 jaar Utrecht: Stad zonder muren. Iedere schrijver kiest een eigen invalshoek en locatie voor de residentie, zoals een ziekenhuis, hotel of buurtcentrum. Deelnemende schrijvers zijn: Mariken Heitman, Mia You, Corinne Heyrmann, Martin Rombouts, Yael van der Wouden, Nisrine Mbarki, Hendrik de Pecker, Bakr al Jaber, Steff Geelen en Asmae Ammadou. De tour van de schrijvers eindigt tijdens de opening van ILFU, waar de schrijvers hun verhalen presenteren bij de kunstinstallatie Literature vs Traffic. Woord 900 is een samenwerkingsproject tussen Mooie Woorden en ILFU. www.woord900.nl

ILFU vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 8 oktober. Tijdens het festival zullen onder andere ook het NK Poetry Slam, de Utrechtse Boekenmarkt en de 39ste Nacht van de Poëzie plaatsvinden.
ilfu.com/festival

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief