Literatuur
Nieuws
13 jun 2023

1000 dichters gezocht voor landelijke poëziemarathon

24 september t/m 7 oktober 2023: een twee weken durende tournee van 1000 dichters en poëzielezers langs 13 steden in Nederland en Vlaanderen, in de aanloop naar de 40ste Nacht van de Poëzie.

In de aanloop naar de 40ste Nacht van de Poëzie zullen duizend dichters gedichten voorlezen in 13 verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen. De poëziemarathon ‘1000 Dichters’ vindt plaats van 24 september t/m 7 oktober en is onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht). De aftrap vindt plaats op 24 september tijdens de Utrechtse Boekenmarkt en wordt verricht door Babs Gons, die tevens op die dag wordt geïnstalleerd als de nieuwe Dichter des Vaderlands. Daarna start een tournee langs boekhandels in alle Nederlandse provincies en Vlaanderen. Alle optredens zijn bovendien online per livestream te volgen. Iedereen die zelf gedichten schrijft of een gedicht van een bewonderde dichter wil voorlezen, in een taal naar keuze, kan zich aanmelden via ilfu.com/1000dichters

Er treden op De Nacht van de Poëzie jaarlijks 20 dichters op, terwijl het Nederlandse taalgebied enkele honderden gepubliceerde en professioneel voordragende dichters telt, enkele duizenden aspirant-dichters en nog veel meer beoefenaars die in hun vrije tijd gedichten schrijven. Onderzoeken kwamen in het verleden zelfs tot 600.000 à 800.000 mensen die op regelmatige basis gedichten schrijven. Ter gelegenheid van de 40ste Nacht geven we duizend van hen de gelegenheid om op te treden op deze eenmalige Nacht van de Poëzie on tour.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief