16 okt 2023

Als ik boven op de Dom zit: ornamenten uit de Domtoren hergebruikt in Utrechts bankje

Utrecht, 16 oktober 2023

‘Als ik boven op de Dom zit…’ Bewoners en bezoekers van Utrecht kunnen vanaf 19 oktober plaatsnemen op een bank gemaakt met ornamenten uit de Domtoren. Het bankje wordt geplaatst aan de Linschotensingel in Hoograven, ter afsluiting van een grootschalig renovatie- en sloop-nieuwbouwproject van sociale huurwoningen van Portaal. Van Dillen Bouwgroep was van alle deelprojecten de aannemer en K3 Architectuur zorgde voor het ontwerp van de nieuwbouw woningen. Deze locatie is niet toevallig: bij het bouwen van de nieuwe woningen is deels gebruikgemaakt van bestaand materiaal uit oude panden. Daarnaast staan de woningen op een archeologische laag uit de Limes-route. Met het plaatsen van het bankje wordt het Utrechtse Romeinse verleden letterlijk aanraakbaar.

Het Romeinse verleden tastbaar maken

Architect Jasper van der Linde (K3) maakte het ontwerp voor het bankje: ‘De locatie van de nieuwe flats ligt pal op de Limes-route. Recht onder de gebouwen ligt een archeologische laag uit de Romeinse tijd. Aangezien die laag ondergrond is, is deze geschiedenis niet zichtbaar. Dat gold ook voor de ornamenten uit de Domtoren die voor de bank gebruikt zijn: die hingen hoog en buiten bereik aan de toren. Nu kunnen we met het bankje letterlijk het Utrechtse verleden tastbaar maken. Een kroon op het werk.’

Hergebruik van materialen

Al in 2016 startten Bouwbedrijf Van Dillen en K3 Architectuur in opdracht van Portaal met de grote herontwikkeling van sociale woningen in de Utrechtse wijk Hoograven. Bij deze herontwikkeling is gekeken naar hergebruik van materialen. Zo zijn onder andere de houten binnenkozijnen van de deuren gemaakt van geoogst balkhout uit de oude flats. Het bankje voor de flats symboliseert daarmee het hergebruik van materialen, dat in de bouwwereld steeds belangrijker en urgenter wordt.

‘Weggooien is dom, hergebruik steengoed’

‘Weggooien is dom, hergebruik steengoed. Een duurzaam bouwbedrijf als Van Dillen weet dat als geen ander en voegt daad bij het woord. Dankzij de doortastendheid en vrijgevigheid van Van Dillen Bouwgroep is er niet alleen een circulair icoon toegevoegd aan Utrecht en materiaal van de Domtoren gered, ook heeft een financiële donatie bijgedragen aan de restauratie van de Domtoren,’ aldus Hylke Faber van Brokkenmákers en van het project ‘Van Dom tot steengoed’.

Van Dom tot steengoed: zoveel mogelijk restmateriaal van de Dom opnieuw inzetten

De vervaardiging van het bankje is een onderdeel van het project ‘Van Dom tot steengoed’. Vanaf 2020 tot in de loop van volgend jaar staat de Domtoren in Utrecht in de steigers voor een grootscheepse restauratie. Pakweg 600 m3 steen is dan vervangen. Dankzij ‘Van Dom tot steengoed’ is zoveel mogelijk restmateriaal heringezet in producten en projecten toegankelijk voor alle Utrechters. Naast het bankje aan de Linschotensingel werd het Dommateriaal ook ingezet voor het kunstwerk ‘Ex Situ In Situ’ in het Máximapark, als circulaire baksteen, als schanskorf in een parkeergarage en binnenkort als zoetwaterrif DOMunderWater in de Utrechtse grachten. Zo is de Domtoren een vliegwiel voor een duurzame, circulaire toekomst.

Initiatiefnemers

Het bankje is tot stand gekomen dankzij initiatief van circulair conceptbureau Brokkenmákers in samenwerking met Van Dillen Bouwgroep en Jasper van der Linde en dankzij een donatie van Van Dillen Bouwgroep aan Stichting Utrechts eigenDom. De vervaardiging ervan is mede mogelijk gemaakt met Domtorenmateriaal uit het project ‘Van Dom tot steengoed’. Dit project heeft tot doel het restmateriaal dat vrijkomt tijdens de restauratie voor de stad te behouden en een duurzame bestemming te geven, en geld op te halen voor het lichtkunstproject ‘In Lumine Tuo’ zodat het icoon van de stad na het afronden van de restauratiewerkzaamheden weer straalt. Hiervoor hebben Stichting Utrechts EigenDom, die gelden werft voor extra restauratieprojecten van de Domtoren, en de circulaire doeners van Brokkenmákers de krachten gebundeld met de gemeente Utrecht en Utrecht Marketing.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief