Column

Daan Boom: Beledigd

We voetbalden een typische wedstrijd in de kelderklasse. De grensrechter van de tegenstander vlagde de zoveelste aanval van ons onterecht af. Dit keer zou het onze opkomende rechtsback Baba geweest zijn die buitenspel had gestaan. Overigens is onterecht vlaggen op dit niveau wel een beetje je taak als grensrechter. Niet chic, maar binnen de kelderklasse gebruikelijk, om het eigen team te helpen.

Omdat het al zo ongeveer de zesde keer was, ontplofte Baba. ‘Hou nou eens op, grens! Dit slaat nergens op!’ De grensrechter, tevens coach van de tegenstander, reageerde op zijn beurt: ‘Hou zelf op, stelletje homo’s!’ Ik zag woede in de vorm van bloed naar Baba’s hoofd stijgen. ‘Scheids, hij scheldt ons uit voor homo’s!’ Ook een paar andere jongens uit het team maakten bezwaar. ‘Dat kan toch niet!?” Scheids voelde de controle over de wedstrijd uit zijn vingers glippen, kruiste zijn armen en zwiepte ze opzij terwijl hij briesend affloot. Tien minuten te vroeg – waarschijnlijk om verdere escalatie te voorkomen.

“Waarom is ‘hetero’ eigenlijk geen scheldwoord?”

Maar wat ik me sindsdien afvraag, is waarom wij zo beledigd waren door dat ‘stelletje homo’s’. En waarom zag de scheidsrechter het als reden om de wedstrijd te staken? Ik krijg met enige regelmaat ‘homo’ of ‘flikkertje’ naar mijn hoofd geslingerd en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me dan weleens in mijn mannelijkheid aangetast voel. Zelf denk ik dat mensen me zo noemen omdat ik me excentriek kleed en niet onder stoelen of banken steek dat ik van zingen en dansen hou. Al ben ik door dat te denken op mijn beurt óók weer generaliserend en stereotyperend bezig, want niet elke homoseksuele persoon op deze aarde houdt van optreden en buitenissige kleding.

Het woord ‘homo’ is vaak kwetsend bedoeld, zeker in de vrij homofobe wereld van het voetbal. Maar eigenlijk is je daardoor beledigd voelen net zo goed een homofobe reactie. Als iemand ‘hé hetero!’ naar mij riep, zou ik gewoon vrolijk reageren met ‘Yo! Alles goed?’ Dus waarom niet als ik ‘homo’ wordt genoemd? Waarom is de ene seksuele geaardheid een scheldwoord, en de andere niet?

Ik ga zelf voortaan anders reageren als iemand weer eens ‘flikkertje’ tegen me zegt. Dan antwoord ik vriendelijk: ‘Ja, kan ik je ergens mee helpen?’ Noem mij woke, maar wat mij betreft verdwijnt de negatieve lading van die woorden helemaal. Dan hadden wij tijdens die wedstrijd nog 10 minuten lekker kunnen doorvoetballen.


Daan Boom is programmamaker, muzikant en komiek en woont in Utrecht. Hij is presentator van Streetlab en treedt op als rapper The Dean.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief