Diversen
Column

Daan Boom: Belhamels

Voor de derde keer moest ik mijn geplande optredens als rapper verplaatsen. Inmiddels was ik wel gewend veerkrachtig te reageren op situaties als deze. Maar ik wilde iets doen. Ik voelde te veel onrust in mijn lijf. Ik moest en zou optreden. En dus had ik het volgende idee bedacht: ik regel een boot en een behoorlijke geluidsset en ga ter hoogte van de trappen bij TivoliVredenburg vanaf het water een act doen. Ik deed een oproepje op mijn Instagram met de vraag of iemand een boot had. Zonder te zeggen waarvoor het was. Het moest tenslotte allemaal in het geheim, want je mag geen versterkte muziek draaien vanaf een boot en geen grote groepen mensen bij elkaar en iets met corona.

“Toen we de muziek uitdeden, viel er een awkward stilte”

Column Daan Boom, uitagenda magazine april 2022

foto: Jelmer de Haas

Al gauw kreeg ik een bericht van een groep studenten van wie ik een boot mocht lenen. Ook vroeg ik via Insta om de mailadressen van de mensen die naar de gecancelde show in EKKO zouden zijn gekomen. Ik liet ze weten dat ik op een bepaald tijdstip langs TivoliVredenburg zou varen. ‘Hou afstand, hou het netjes ik wil geen project-X,’ schreef ik erbij. Ik voelde me een beetje als The Beatles –om maar eens een bescheiden vergelijking te maken – die ooit een onaangekondigd optreden gaven op het dak van hun platenmaatschappij. De politie greep toen in vanwege geluidsoverlast. Het was een komisch tafereel. Zoiets had ik ook in gedachte. Dat de politie vanaf de kade zou roepen: ‘Zeg, zet die muziek eens heel gauw uit! Stelletje bellhamels!’ Die sfeer.

De dag was daar. Tobias, artiestennaam DJ De Makelaar (omdat hij zich zo kleedt), en ik waren er klaar voor. Het geluid was aangesloten en het weer was goed. In de boot voeren we de brug onderdoor, waar een mannetje of dertig zich had verzameld. We begonnen met de show; eindelijk voelde ik weer eens de bas van de subs door mijn lijf. Er stroomden steeds meer mensen toe, tot het er zo’n driehonderd waren. Het was fantastisch.

En de politie? Die reed langs. Eén keer stopte er een motoragent, maar die deed ook niets. Ik stel me zo voor dat ze wel even contact hadden via de portofoons:

‘Er staan hier een paar idioten op een boot muziek te blazen, en er zijn wat mensen aan het kijken.’

‘Hoe is de sfeer?’

‘Tsja, de meesten lijken het wel leuk te vinden.’

‘Laat lekker gaan. Het zal wel een keer ophouden.’

Dat hadden we niet verwacht. Ergens ook wel jammer. Na een halfuur besloten we zelf op te houden, alleen hadden we het eind niet gerepeteerd. Dus toen we de muziek uitdeden, viel er een awkard stilte en voeren we al even awkward weg. Ik zwaaide zelfs nog even. ‘Het is net Sinterklaas,’ hoorde ik vanaf de kade.


Daan Boom is programmamaker, muzikant en komiek en woont in Utrecht. Hij is presentator van Streetlab en treedt op als rapper The Dean.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief