Column

Daan Boom: Fristi

Omdat ik zo ontiegelijk druk ben met mijn werk, besloot ik dat het goed zou zijn om een tijdje niet te drinken. Even geen alcohol, bedoel ik. Ik ben ervan geschrokken hoeveel moeite me dat kost. Niet dat ik de hele dag loop te snakken naar drank, maar ik merk opeens hoe vaak ik in situaties beland waarin wordt gedronken, en hoeveel sociale druk dat met zich meebrengt.

Zo ging ik voor opnames van de FOMO Show naar de Sneekweek, waar het in principe allemaal draait om jong zijn, bekken met wildvreemden en comazuipen. Mijn collega- vrinden Jasper en Tobias namen het mij niet in dank af dat ik niet gewoon meedeed. ‘Doe niet zo kinderachtig, Daan,’ kreeg ik te horen, maar ik hield mijn rug recht.

“0.0 bier is toch een beetje als Inspector Gadget zonder gadgets”

Tijdens de tour van mijn rap-alter ego The Dean kom ik bij elk optreden ook weer in een setting waarin de drank rijkelijk vloeit. Bijvoorbeeld op festivals en studentenfeesten die zo onhygiënisch zijn, dat ik zin krijg om mijzelf de vergetelheid in te drinken. Bovendien worden we gesponsord door Bavaria. Die heeft weliswaar ook heerlijke 0.0 (Koop Het NU!), maar dat is toch een beetje als Inspector Gadget zonder gadgets. Het doet de truc nét niet.

Voor opnames van De Goudhaantjes, weer een andere YouTube-serie, gingen we naar Toscane en leerden we koken van een echte nonna, Italiaans ‘voor oma’. Daar hoort een lekkere vette Toscaanse rode wijn bij. Maar niet voor mij dus. En dat kwam me te staan op een hatelijk: ‘Wat ben je toch een dikke saaie klootzak!’

Op woensdagavond wordt er na de voetbal­training flink doorgezakt. Dat ik ben overgestapt op de cassis, vindt iedereen superirritant. Op zondag na de wedstrijd word ik opnieuw op de proef gesteld, want bij de derde helft gaat het niet bepaald over Fristi. Daar heb ik het misschien nog wel het moeilijkst: ik kan de scherpe randjes van een nederlaag er niet meer vanaf drinken, de sociale druk is er het hoogst en op een gegeven moment kan ik niet meer meekomen in wat de anderen heel grappig vinden. Zo zou ik nuchter niet gauw iemands schoen op het dak van de kantine gooien.

Ik heb ontdekt dat mijn leven heel vervelend is ingericht voor iemand die een tijd niet wil drinken. Daar staat tegenover dat ik me nu over het algemeen wel beter voel. Ook al dronk ik niet veel, nu ik het helemaal niet meer doe, sta ik ’s ochtends makkelijker op. Ik voel me fitter, ik kan de drukte beter aan en het allerbelang­rijkste: ik zit beter in mijn vel. Toch kijk ik uit naar het moment dat de kurk weer van de fles mag. Wat is leven met alcohol toch ingewikkeld.


Daan Boom is programmamaker, muzikant en komiek en woont in Utrecht. Hij is presentator van Streetlab en treedt op als rapper The Dean.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief