Column

Daan Boom: Starstruck

Al sinds het begin van mijn rapcarrière als The Dean was het mijn droom om een nummer op te nemen met een hiphopartiest van wereldformaat. Zoals de Amerikaanse raplegende The Game, bekend van hits als This Is How We Do en Hate It Or Love It, die hij uitbracht met 50 Cent. Nu ben ik natuurlijk niet de enige met die droom, dat weet The Game ook wel. Dus ja, Tobias – mijn partner in crime – en ik konden naar zijn studio in Los Angeles komen, maar daarvoor moesten we wel een halve ton neertellen. Op zich niet vreemd: betalen voor een collab (samenwerking) komt veel voor in de muziekindustrie, alleen zijn mensen daar doorgaans niet zo open over. Het is natuurlijk ook een veel gaver verhaal als een wereldberoemde artiest graag uit zichzelf met jou wil samenwerken in plaats van dat het voor hem gewoon een schnabbel is.

Maar goed, wij wilden zien hoe zo’n collab in zijn werk gaat en daar verslag van uitbrengen op mijn YouTubekanaal. Via via kwamen we in contact met The Game, die zijn carrière begon nadat hij uit een coma was ontwaakt na een schietpartij in Compton, een van de heftigste achterbuurten van L.A. Geen lieverdje dus. En nu waren wij daar, twee kaaskoppen uit Utrecht, in het Wilde Westen van de Amerikaanse muziekindustrie, op weg naar de studio van The Game. De rekening hadden we van tevoren al moeten betalen. ‘Niet doen!’ zei een bevriende advocaat nog, maar wij vertrouwden erop dat het geen scam was en lieten het door ons bij elkaar gespaarde bedrag overmaken. Door onze boekhouder: de vader van Tobias. Zie je het voor je? Een deftige meneer die vanuit zijn zolderkamertje in Tuindorp een halve ton overmaakt naar een gangsterrapper  in Amerika?

Onderweg gingen er een hoop scenario’s door mijn hoofd. Een extreem onaardige The Game, die er absoluut geen zin in had. Die de boel zou afblazen zodra hij mij zag, want: ‘Ja, hier ga ik dus écht niet mee werken!’ En die ons uiteindelijk liet neerschieten door zijn gangstervrienden. Het tegenovergestelde bleek waar: hij is een ziek lieve gast. Hij verwelkomde ons vriendelijk en stelde mij op mijn gemak, want je kon zien dat ik zenuwachtig en starstruck was. We luisterden naar een beat die hij had uitgekozen en voerden filosofische gesprekken over de inhoud van het nummer. ‘For me it’s about the good and bad in yourself,’ zei hij. En: ‘Even if you’re not trying to make art, it still is art.’ Teksten die ik niet per se verwacht had uit de mond van een man met zijn imago. Zo zie je maar weer.

Sommige mensen sparen voor een nieuwe auto, ik ben blij dat wij voor deze collab hebben gespaard. Deze ervaring (die op YouTube te zien is) pakt niemand ons meer af.


Daan Boom is programmamaker, muzikant en komiek en woont in Utrecht. Hij is presentator van o.a. Fomo Show en treedt op als rapper The Dean.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief