Column

Daan Boom: @User-hv5-hr6fz1c

‘Kan deze show zonder Daan? Nu is het alsof Tobias met een zwakbegaafde aan het koken is. En het is eigenlijk lullig voor zwakbegaafden dat ze met Daan worden vergeleken.’

Deze reactie plaatste @User-hv5-hr6fz1c onder een video op mijn eigen YouTubekanaal. Eigenlijk moet ik mij er niet beledigd door voelen, want dat zou dan weer een belediging zijn voor de anders begaafden onder ons. Wat dat betreft heeft @User-hv5-hr6fz1c hier een vernuftige nuance gemaakt.

Hoe meer kijkers, hoe meer reacties we krijgen en daar zitten ook weleens gemene tussen. Zo krijgt mijn goede vriend en veganist Jasper het vaak voor de kiezen als hij in een aflevering een keer iets eet dat niet vegan is. ‘Jij was toch VEGAN!? Er zit ROOMBOTER in appeltaart, hoor!!’ Het makkelijkst is natuurlijk om tegen Jasper te zeggen: ‘Ach, laat ze lekker lullen.’ Maar ik begrijp dat zoiets toch aan je gaat knagen.

In het echte leven krijg ik nooit gemene reacties van onbekenden

Zelf krijg ik tegenwoordig reacties op mijn haargrens. Die is helaas wijkende, en dat menen sommige mensen mij te moeten inwrijven. Dat raakt me en doet me soms twijfelen: moet ik er iets aan laten doen?

In het echte leven krijg ik nooit gemene reacties van onbekenden. Stel je voor dat @User-hv5-hr6fz1c voor mij in de rij staat bij de supermarkt. Het lijkt me sterk dat hij mij dan vergelijkt met een ‘zwakbegaafde’, om vervolgens tot de realisatie te komen dat hij daarmee de ‘zwakbegaafde’ beledigt.

Onder een tv-programma kun je geen comments plaatsen. Misschien is dat wel de reden dat mannen als Mart Smeets zijn zoals ze zijn. Ze komen uit een generatie die programma’s maakte voor de drie kanalen die de Nederlandse televisie toen had, en waar miljoenen mensen naar keken. Negatieve reacties kregen deze boomers waarschijnlijk niet zo direct. En dus leven ze in de veronderstelling dat ze onaantasbare genieën zijn die in hun leven nog nooit een fout hebben gemaakt.

Er bestaat natuurlijk een simpele oplossing voor het probleem van de kwetsende reacties: niet meer lezen. Toch wil je als programmamaker weten wat de tendens is, ook al is de tendens mijn haarlijn. En reageren maakt je programma’s ook juist leuk en interactief, je kunt bijvoorbeeld iets vragen aan je publiek. Door af en toe vergeleken te worden met een anders begaafde, verander je bovendien niet in Mart Smeets. En dat is ook wat waard.


Daan Boom woont in Utrecht. Hij is presentator, programmamaker, muzikant en komiek en treedt op als rapper The Dean.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief