Column

Daan Boom: Vulkaan

Over een smal steil pad van rollend zwart grind met aan weerszijden een ravijn slipte ik omlaag, onder het slaken van hoge gilletjes. Het weinige aan macho dat ik in mij had, liet ik achter op de vulkaan die we net hadden bezocht.

We waren op rondreis in een camper in Nieuw- Zeeland. Mijn vriendin wilde per se de beroemde Tongariro Alpine Crossing doen: een berghike van 20 kilometer over drie actieve vulkanen. Een daarvan is beter bekend als Mount Doom uit de film Lord of The Rings. Het scheen een prachtige hike te zijn – ik zeg ‘hike’ omdat ‘wandeling’ minder gaaf klinkt – en redelijk gemotiveerd begon ik eraan. ‘Ik hoop eigenlijk dat-ie uitbarst, dan kan ik lava zien,’ zei mijn vriendin. Die kans leek me klein.

‘Ga terug!’, riep mijn instinct, maar mijn ego riep iets anders

Na een zware tocht van zo’n 8 kilometer zagen we een bord met de tekst: ‘Vond je dit al zwaar? Het wordt nog veel zwaarder.’ Daaronder een alarmerend gele sticker: ‘PAS OP! DIT IS EEN ACTIEVE VULKAAN DIE ELK MOMENT KAN UITBARSTEN!’ En toen werd ik toch bang. Zal je net zien… We kwamen bij het volgende waarschuwingsbord: ‘Is het weer slecht? Keer om!’ En: ‘Vanaf dit punt is de kans 24 procent dat een helikopter je komt redden.’ Dus 76 procent kans dat ze je laten sterven op de vulkaan. Het weer was inderdaad niet al te best. ‘Ga terug!’ schreeuwde mijn instinct, maar mijn ego schreeuwde iets anders. Geen van de andere honderden toeristen op die berg ging terug – ik kon niet thuiskomen met het verhaal dat ik als enige te bang was. Bovendien wilde ik mijn angst niet aan mijn vriendin laten merken.

Op de top was de wind echt hard. We keken uit op grote fel lichtblauwe kratermeren. ‘Dit is de mooiste plek die ik ooit heb gezien,’ zei mijn vriendin. Dit is de engste plek waar ik ooit ben geweest, dacht ik. Ik keek naar de mensen om me heen. Wat zijn we een stel idioten bij elkaar, die craven naar de mooiste selfie om te laten zien hoe erg we aan het reizen zijn. Ik wilde roepen: ‘We staan op een actieve vulkaan en we moeten hier NU weg!’

We hebben de hike overleefd. Terug in onze campervan keken we de documentaire The Volcano: rescue from Whakaari. Mocht je ooit willen kijken naar toeristen die als halfgebraden hanen ternauwernood aan de dood ontsnappen, dan is dit een dikke tip.

Die docu bevestigde de angst die ik al voelde toen ik op die vulkaan stond. Ik had mijn instinct moeten volgen. Ik weet: alle reisblogs staan vol met aanmoedigingen om vulkanen te beklimmen. Ik zeg: DOE HET NIET.


Daan Boom is programmamaker, muzikant en komiek en woont in Utrecht. Hij is presentator van Streetlab en treedt op als rapper The Dean.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief