Lezingen
Wetenschap

Eten met inhoud

Een inhoudelijke avond over seks of vliegschaamte opluisteren met een bijpassend driegangendiner. Geen eenvoudige opgave, maar chefkok Fastwin Gouda gaat ervoor.

 tekst: Albert Wiglema – fotografie: Jelmer de Haas

Studium Generale van de Universiteit Utrecht organiseert in samenwerking met De Zware Jongens een reeks Ongemakkelijke Gesprekken. Naast een portie wetenschap over een actueel ‘ongemakkelijk’ thema krijg je als restaurantbezoeker een bijpassend driegangendiner. Fastwin Gouda, chefkok van De Zware Jongens, stelt het menu samen. Hij is nog aan het nadenken over passende gerechten bij de onderwerpen seks en vliegschaamte.

Hoe stel je een driegangendiner op basis van een thema samen?

Ter inspiratie lees ik altijd eerst een aantal artikelen van de optredende wetenschappers van die avond. Daarin ga ik op zoek naar punten waarop ik het diner kan baseren. Bij het ongemakkelijke gesprek over het thema ‘geld’ kreeg iedereen een kraslot. Dat lot bepaalde of je een sober voorgerecht met bieten kreeg of een luxere versie met burrata. Dan gaan mensen nadenken of zoiets eerlijk is of niet. De diners voor bij de thema’s seks en vliegschaamte moet ik nog uitdenken.

Eten met inhoud: Ongemakkelijke Gesprekken

(c) Jelmer de Haas

Een eerdere thema-avond die we hebben gedaan met Studium Generale was ‘Je bent wat je eet’. Voor het onderwerp ‘Wat maakt ons Nederlander?’ heb ik toen een veganistisch diner gemaakt met Hema-thema. Vooraf kregen gasten een oranjetompouce van pastinaak en pompoen, als hoofdgerecht een klassieke andijviestamppot met een gerookte wortel en een jus met ontbijtkoek. En het dessert was op basis van een gedeconstrueerde stroopwafel.

Hoe verloopt zo’n dineravond met ongemakkelijke gesprekken?

Op tafel liggen een aantal teksten om over na te denken. Het wordt een interactieve avond met een gespreksleider. De bezoekers kunnen met kleurenkaartjes hun mening geven. Tijdens de behandeling van het thema wordt het diner geserveerd. Er is plek voor 100 mensen.

De thema’s voor oktober zijn seks en vliegschaamte. Zijn dit thema’s die voor jou ook ongemakkelijk zijn?

In mijn wereld zijn het niet per se ongemakkelijke thema’s. Bij De Zware Jongens hadden we onlangs nog een sexpo. Maar voor veel mensen is ‘seks’ misschien wel een dingetje.

Wat zou een mogelijkheid zijn voor dit thema? Fruit in de vorm van genitaliën?

Ik zit te denken om een dessert te serveren zonder bestek. Zodat mensen het op moeten likken of met hun vingers op moeten eten. Ik wil de sensualiteit prikkelen. Maar of ik daarbij een banaan met 2 aardbeien inzet, dat denk ik niet.’


De Ongemakkelijke Gesprekken vinden plaats in restaurant De Zware Jongens

dezwarejongens.nu

sg.uu.nl

Locatie

De Zware Jongens

Een 100% onafhankelijk en culinair plant-based offensief langs de zonnige kade van het Merwede-kanaal in het Muntgebouw.

Bekijk locatie
Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief