Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 12: Een leeg stadhuis

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 12: Een leeg stadhuis.

Meestal zit hij op zijn zolderkamer, van waaruit hij de stad bestuurt. Raadsvergaderingen, bila’s, overleg met het college – zelfs het feliciteren van honderdjarige stadsbewoners moet nu digitaal. Het grootste deel van de dag zit burgemeester Jan van Zanen dan ook aan zijn beeldscherm gekluisterd, maar sóms mag hij er even op uit. Dan fietst hij naar het oude stadhuis, dat nu vrijwel helemaal leegstaat. Daar, in de voormalige burgemeesterskamer, aan de enorme tafel van Utrechts hout, kan geheel coronaproof worden vergaderd. Met het veiligheidscomité, bijvoorbeeld, dat elkaar toch graag live in de ogen wil zien.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Omdat er verder toch niemand in het pand is, parkeert Van Zanen zijn fiets niet in de stalling, maar gewoon in de hal. En neemt hij meteen de gelegenheid te baat om even een rondje te rijden. Een heimelijk pleziertje voordat hij straks weer het serieuze overleg over regels, protocollen en handhaving ingaat.

Hij mist het contact met de Utrechters, een praatje maken op straat, bloemen brengen bij een diamanten bruiloft. Bereikbaar en benaderbaar zijn – corona maakt het moeilijk. Natuurlijk moet juist híj het goede voorbeeld geven door zoveel mogelijk thuis te blijven. Gelukkig is er zijn Instagramaccount, waarop hij zijn burgervaderrol kan vervullen en in verbinding blijft  met de mensen. En zijn er vrolijke momenten als deze, waarop hij even vrij door het stadhuis kan fietsen. Want ach, als toch niemand hem ziet…

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland


Gepubliceerd op 19 mei 2020


Burgemeester Jan van Zanen op Instagram:

https://www.instagram.com/burgemeesterjanvanzanen/?hl=nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief