Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 17: Een nieuwe fase

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 17: Een nieuwe fase.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien NijlandAl voor de officiële opening staat op de Neude een lange rij. Het is zo ver: Utrecht mag weer naar het terras. ‘Tien, negen, acht, zeven…,’ tellen de wachtenden af – alsof er straks een nieuw jaar aanbreekt. En ergens voelt het ook wel zo. Een nieuwe fase: het tijdperk der terrassen. Eigenlijk net als vroeger dus, maar dan helemaal anders. Met hekken, een welkomstdesk, beveiliging, schermen en een dispenser met handsanitizer. Pas als de hele procedure is doorlopen, kan het biertje worden besteld.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Wie taferelen verwachtte van uitzinnige mensenmassa’s die zich uitgehongerd en verdorst op de tafels en stoelen stortten, komt bedrogen uit. Het gaat er, mede dankzij de crowd control, beschaafd aan toe op de Neude. Iedereen wacht rustig op zijn beurt. Wel blijkt de gebeurtenis een bezienswaardigheid: het publiek dat komt kíjken hoe de terrassen openen, is bijna net zo groot als het aantal terrasgasten zelf.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Nog zo’n plek waar het leven geleidelijk terugkeert, is het centraal station. Op de perrons houden de reizigers keurig steeds vijf tegels afstand. Hun mondmaskers, die pas in de trein echt verplicht zijn, hangen nu nog wat halfslachtig onder neus of kin. De mondkapjesmode is divers: alles tussen hip en gewoontjes. Een enkeling matcht zijn printje met de rest van zijn outfit. Maar ook een wegwerplapje kan, mits goed gestyled, een fashion statement zijn.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

 


Gepubliceerd op 2 juni 2020

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief