Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 18: Thuiswerken vs. homeschoolen

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 18: Thuiswerken vs. homeschoolen.

Aan tafel met zoon Olaf, dochter Clara en de tweeling Friso en Wietse. Elk met een schermpje en een stapeltje schoolwerk. En zij maar switchen tussen die vier, om her en der brandjes te blussen. ‘Mama, ik word uit de skype-les gegooid!’ Mama, ik ben m’n inlogcode kwijt!’ Mama, mijn headset doet het niet!’ Daar wordt mama wel een beetje knettergek van, want die moet zelf ook nodig aan de slag. Thuiswerken in combinatie met vier kinderen homeschoolen: een kansloze onderneming.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Evelyn en haar man Lucas werken allebei in de levensmiddelenindustrie. Een vitale sector die door de coronacrisis extra onder druk staat. En niet alleen doordat hamsteraars de vraag omhoog joegen. Want doordat iedereen elke dag thuis eet, werd extra duidelijk wat de Nederlander massaal op tafel zet. Pasta en rijst, ze zijn niet aan te slepen. En die logistiek moet nu allemaal vanuit huis worden geregeld.

Maar eerst dus dat schoolwerk. Zie uit de zesduizend stencils met schoolopdrachten maar eens die voor de tweeling te vinden. Zijn deze werkbladen nou voor groep 5 of groep 6? Wie deed z’n spreekbeurt ook weer over de boerderij? En die inlog voor nieuwsbegrip, was die voor Clara of Olaf?

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Omdat het werk van hun ouders essentieel is, gaan de kinderen een paar dagen per week naar de noodopvang. Dat geeft Evelyn en Lucas de gelegenheid om even flink te knallen. Om te videovergaderen zonder dat er een blèrend kind in beeld verschijnt. En om eind van de dag de laptop dicht te kunnen klappen in laats van tot middernacht door te werken.

Het is schipperen en soms zijn de lontjes kort. Maar uiteindelijk loopt het tóch, die hele thuisschoolsituatie. En het is ook een kwestie van loslaten. Dan maar even geen huiswerk voor muziek gemaakt, dan maar niet naar dat educatieve YouTube-filmpje gekeken. Samen een stuk fietsen of een spelletje doen, kan ook heel leerzaam zijn. En het is ook mooi om eens echt van je kind te zien wat het leert en waar het goed in is. Zeker, het is fijn dat straks de school weer opengaat, maar Evelyn en Lucas zijn ook trots. Want ze fixen het toch maar mooi als moeder, vader, thuiswerker, leerkracht, politieagent en entertainer in één.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland


Gepubliceerd op 5 juni 2020

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief