Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 21: Flatconcert

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 21: Flatconcert.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien NijlandIn Overvecht konden de mensen wel een steuntje in de rug gebruiken, dachten de leden van het Utrechtse Catching Culture Orchestra. Het is een wijk die vaak negatief in het nieuws is en waar de coronacrisis de problemen extra scherp aan het licht brengt. Met relatief veel bewoners met psychische problemen, werkeloosheid en te veel mensen in te krappe behuizing is de sociale achterstand er nu voelbaarder dan ooit. Tijd voor een ander, vrolijker geluid dus. En hoe kun je dat beter laten klinken dan met muziek?

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Sowieso draagt Catching Culture Orchestra maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel: het gezelschap geeft mensen met verschillende culturele achtergronden de gelegenheid om met elkaar muziek te maken, om zo de veelzijdigheid van onze samenleving te laten horen. Met het koor van de al even geëngageerde wijktheatergroep STUT toog men naar Overvecht voor een minitournee langs de flats. En nu ze toch bezig waren, verrasten ze ook maar meteen twee verzorgingshuizen met een optreden. Het personeel reed de mensen met bedden en al naar het raam, zodat ze van de muziek konden genieten.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Ook de flatbewoners reageerden enthousiast. Vanuit de hoogte werd geklapt en gedanst op de mix van oer-Hollandse en Arabische muziek. Leef! Van André Hazes of een traditioneel Koerdisch liedje – ze blijken zich allebei prima te lenen voor een feestje op het balkon. Beslist voor herhaling vatbaar, zo’n flatconcert, vinden CCO en STUT dan ook. Slechts één rotte tomaat kregen ze toegeworpen, in de vorm van een afgekloven klokhuis. Ze hebben het niet persoonlijk opgevat.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland


Gepubliceerd op 19 juni 2020

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief