Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 23: Coronadiploma

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 23: Coronadiploma.

De online lessen vond ze niet chill, zo’n docent die tegen het scherm zat te praten. Geef haar maar een leraar met een whiteboard die voor haar uittekent wat hij bedoelt. Het was toch allemaal al zo onduidelijk, dit laatste jaar op de havo. Wel toetsweek, geen toetsweek, geen eindexamen, tóch toetsweek… Het duurde even voordat Keesie en haar klasgenoten snapten wat nou de bedoeling was. Net als op alle andere scholen was ook op het Leidsche Rijn College de verwarring groot. Maar uiteindelijk kreeg iedereen de kans zijn eindcijfers op te halen in een verlengde tentamenperiode. Met z’n alleen aan tafeltjes in de gymzaal – hadden ze toch nog een beetje het examengevoel.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Het was dubbel om al die maanden niet naar school te kunnen. Keesie miste de gezelligheid in de klas, het kletsen met vrienden in de pauzes en chillen in de tussenuren. Daar stond wel superveel vrije tijd tegenover, en huiswerk dat ze op haar eigen momenten kon doen. Met de vakken die ze leuk vond lag ze lekker op schema, voor andere zakte de motivatie nog weleens tot onder nul. Maar met het eindresultaat is Keesie best tevreden, net als haar conrectoren en mentoren. Tijdens de diplomauitreiking lieten ze haar – weer vanaf een scherm – weten hoe trots ze waren. Het was een andere plechtigheid dan in voorgaande jaren: in shifts met steeds zo min mogelijk mensen, in een aula die tussendoor steeds werd schoongemaakt en met geslaagden die niet naar voren kwamen, maar hun diploma’s ter plekke tekenden. Toch was het bijzonder en feestelijk, vond Keesie, met champagne 0.0 achteraf.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Dat het examengala nu niet doorgaat, is wel een dikke domper. En de eindexamenstunt die al in voorbereiding was. Maar écht ziek jammer is het van de examenreis naar Albufeira, met zo ongeveer de hele klas. Zoiets doe je maar één keer in je leven en dat moet ze nu dus missen.

Natuurlijk vindt ze het ook een beetje shit dat zij nu ‘het diploma van 2020’ heeft – het ‘coronadiploma’, zeg maar. Maar Keesie is niet bang dat het bij latere studies of werk als minderwaardig wordt gezien. Dat zou namelijk superstom zijn. Ze heeft er toch zeker alsnog keihard voor geleerd?

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland


 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief