Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 25: Ingetogen UIT-dagen

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 25: Ingetogen UIT-dagen.

Beachballen, barbecueën en bierdrinken. Dat zat er dit jaar allemaal niet in tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Wilde je als aanstaande student je nieuwe stad leren kennen, dan was je helaas aangewezen op online talkshows met praktische tips en tricks, een 360° Virtual Reality-tour en livestreams waarin bekende Utrechters over hun favoriete plekken vertelden. Weliswaar werd het digitale programma aangevuld met kleinschalige fysieke activiteiten, maar écht feest zou het niet worden. Stroomden de pleinen, cafés en clubs in voorgaande jaren vol met verwachtingsvolle studenten, nu was het dringende advies om zo veel mogelijk thuis te blijven.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Saai voor iedereen die in Utrecht wil komen studeren, maar ook een strop voor de studentenverenigingen, die zich zo natuurlijk niet in hun volle glorie aan toekomstige leden konden presenteren. Alleen verenigingen bij wie een sport centraal staat, mochten iets groters in real life organiseren – zij het met de restrictie dat het echt alleen om de sport zelf moest gaan. Dus zonder alcohol en zelfs zonder muziek, zodat mensen zich niet hoefden overschreeuwen. Want: hoe minder aerosolen, hoe beter.

Dat gaat lukken, dachten ze bij Triton, de roeivereniging voor studenten. Ze stampten vijf UIT-dagen uit de grond waarop aspirant-leden in kleine groepjes konden kennismaken met roeiboot en riem, en met jargon als ‘aanhaalhoogte’, ‘slifferen’ en ‘inpik’. Voordeel: in zo’n roeiboot zit je nog best ver van elkaar af en allemaal met je neus dezelfde kant op. Behalve dan de ‘stuur’, die als taak heeft het tempo aan te geven – en die dus keurig een mondkapje droeg.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Het was roeien met de riemen die ze hadden. Na afloop was er weliswaar geen borrel, maar wel een bar met alcoholvrije cocktails. Ook het water werd – in bierpullen – met liters tegelijk aangesleept. Buiten werd geanimeerd gepraat aan de op anderhalve meter gemarkeerde biertafels en binnen schoof de een na de ander aan om zich voor Triton in te schrijven. Ondanks alle restricties zat de sfeer er goed in, en dat was te merken aan de aanmeldingen. De roeivereniging haalde dit jaar een record aan nieuwe leden binnen.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland


Gepubliceerd op 20 augustus 2020

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief