Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 26: Buitenbios

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 26: Buitenbios.

Ook al betekent het hun einde, naaktslakken zijn dol op bier. Ze kruipen in je glas en verdrinken. Niet fijn als je net een slok wil nemen, gezeten op je stoeltje in een outdoorbioscoop van het Queer Film Festival.

Verder zat er geen enkel nadeel aan de filmvertoning in de open lucht. Het was buiten, het was ruim, met voldoende afstand tussen de bezoekers, en dan zat je ook nog eens op een unieke locatie. Het scherm waarop de film geprojecteerd werd, was niets minder dan het Rietveld-Schröderhuis, al twintig jaar Unesco Werelderfgoed. Eigenaar is het Centraal Museum, partner van het Queer Film Festival Utrecht.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Het jaarlijkse homoculturele festival Midzomergracht kon vanwege corona niet doorgaan, maar het LHBTQI+-filmprogramma gelukkig wel – zij het in aangepaste vorm. Op verrassende plekken in de stad kon je genieten van ontroerende en soms aangrijpende verhalen op het witte doek. Bij het Rietveld-Schröderhuis draaide And then we danced, over de verboden liefde tussen twee dansers. Die keuze was niet toevallig: ook Gerrit Rietveld, een getrouwd man, en Truus Schröder hadden een geheime relatie. Precies op Truus’ verjaardag werd de film vertoond op de buitenmuur van haar huis. Ze zou 131 zijn geworden.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

En hoe kun je beter een filmpje pakken dan in een strandstoel met de treffende tekst ‘Oost, west, Utreg best’? Met op je hoofd een koptelefoon die bijdraagt aan een intense filmbeleving? Zelfs de man die pontificaal voor het scherm langsliep, met zijn bouvier op weg naar het park, drukte de pret geenszins in de coronaproof buitenbios. Alleen die naaktslakken, dat was even een dingetje. ‘Zet je glas niet op het gras!’ luidde het advies dan ook. Want een onzichtbaar virus is eng, maar een weekdier in je bier is zo mogelijk nog enger.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland


Gepubliceerd op 26 augustus 2020

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief