Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 4: Voedselbank Ondiep

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalvemeter-leven vast. Deel 4: Voedselbank Ondiep.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien NijlandJe aanmelden op de tijd waarop je ingedeeld bent, je tas laten vullen en snel nog even langs de extra’s lopen. Bij de Voedselbank in de volkswijk Ondiep gaat het er deze dagen gestructureerd aan toe.  Uitgebreid etiketten lezen of een kletspraatje maken, is er niet meer bij. Het is doorlopen, niet ophokken en wegwezen, in de woorden van coördinator Jan Zwarts. En de deelnemers – zoals de bezoekers van de Voedselbank genoemd worden – houden zich aan de regels. Soms wordt er gemopperd, maar dan moppert hij gewoon op z’n Ondieps terug.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Waar voorheen 120 gezinnen op zaterdag van voedselpakketten werden voorzien, komen er nu 133, ziet Zwarts. De nieuwe deelnemers zijn vooral zzp’ers die hun inkomsten kwijt zijn door de coronacrisis. Gelukkig slaagt zijn team er elke zaterdag weer in om genoeg eten en drinken in te slaan. In de eerste week van de lockdown reden ze zich een slag in de rondte voor de overgebleven voorraden van restaurants. Kort daarna was er de actie van Wesley Sneijder, die zelf ooit in Ondiep woonde. Via een horecagroothandel liet de oud-voetballer een lading groente en fruit bezorgen.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

Voedselbankcoördinator Jan Zwarts – foto: Annelien Nijland

In Ondiep zelf komen ook initiatieven van de grond van bewoners die spullen inzamelen. Een apart slag, de Ondiepers, zegt Zwarts, maar ze hebben het hart op de goede plek. Het ene moment hebben ze een gigantisch grote smoel, even later vragen ze je voor een bakkie.

Ook de sfeer bij de Voedselbank zelf is goed, ondanks de zorgen om de toekomst. De kwetsbare vrijwilligers heeft Zwarts naar huis gestuurd en de rest van het team krijgt bij binnenkomst een thermometer tegen het voorhoofd. Zelf heeft hij ‘m vanochtend even snel tegen zijn warme kop koffie gehouden. Thermometer op rood, iedereen in paniek – dat was lachen.


Gepubliceerd op 22 april 2020

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief