Utrecht: Het Nieuwe Normaal

Fotoserie deel 9: Het studentenhuis

Hoe ziet de stad eruit in tijden van corona? Fotograaf Annelien Nijland legt het dagelijkse anderhalve meter-leven vast. Deel 9: Het studentenhuis.

Dat ze in studentencomplex IBB met z’n vijftienen op een kluitje wonen, daar kunnen zij ook niks aan doen. En met hun kleine kamertjes, hun bescheiden gemeenschappelijke ruimte en dan dit prachtige weer willen zij óók weleens naar buiten. Niks geks, gewoon in hun eigen voortuin zitten of desnoods op de parkeerplaats in de zon.

Moet kunnen, zou je denken, maar zo werkt het niet in deze verwarrende tijd. Want hoewel ze twee badkamers, drie wc’s en een keuken delen, worden ze toch niet als één huishouden gezien. En dat heeft grote gevolgen. Mogen ze binnen desnoods elkaars tandenborstel gebruiken, zodra ze samen één stap buiten zetten, lopen ze kans op een boete. Van 390 euro maar liefst, plus een aantekening op het strafblad.

Fotoserie Het Nieuwe Normaal door Annelien Nijland

foto: Annelien Nijland

Achter de ramen hebben ze een boodschap gehangen: ‘15 mensen in 1 huis #wij blijven thuis’. Daarmee willen ze laten zien dat ze echt wel hun best doen, maar de praktijk is weerbarstig. Want wat doe je als je naar buiten wil, en daar zitten al medebewoners? Dan trek je toch maar je tuinstoel erbij voor een lekker potje zonnebaden. En als Handhaving of politie te paard verschijnt, ren je gewoon als een gek weer naar binnen. Al maakt niet iedereen zich op tijd uit de voeten: tijdens Koningsdag is er in heel het IBB voor zesduizend euro aan boetes uitgeschreven.

Intussen maken ze er het beste van, deze vijftien studenten. In plaats van allemaal apart naar de Jumbo te gaan, doet nu een van hen de dagelijkse huisboodschappen. Ze eten met z’n allen, sporten wat in de tuin en spelen op zaterdags beer pong. Ook organiseerden ze een minigala voor zichzelf, waarvoor iedereen zich op z’n mooist had aangekleed. Drankje erbij, muziekje op, dansje doen, nog een drankje erbij… En zo werd het toch nog een dolle avond.


Gepubliceerd op 9 mei 2020

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief