Diversen
Advertorial

Groene buurtinitiatieven, activiteiten, tips en buurtgenoten: het komt allemaal samen bij BuurtNatuur030!

BuurtNatuur030 is hét netwerk voor groene buurtinitiatieven in Utrecht en vormt een (digitale) ontmoetingsplek voor iedereen die groen in de stad een warm hart toedraagt. Inmiddels wordt de community gevormd door ruim 600 Utrechters die elkaar dagelijks activeren.

Op het platform komen groene activiteiten, buurtinitiatieven, organisaties, buurtgenoten, vragen en tips allemaal samen. Naast Utrechters met groene vingers, goede ideeën en mooie initiatieven zijn juist ook mensen die inspiratie willen opdoen en willen leren van anderen welkom. Iedereen kan zich aanmelden, een profiel aanmaken en onderdeel worden van de community. Daarmee geeft BuurtNatuur030 inwoners uit alle wijken van Utrecht een podium én een plek om in verbinding te komen met andere buurtvergroeners. Samen vullen en vormen de inwoners van de stad het platform op www.BuurtNatuur030.nl.

BuurtNatuur030 ging dit voorjaar op pad en bezocht verschillende buurtinitiatieven van communityleden van het platform. De buurtinitiatieven werden op video vastgelegd en laten op een prachtige manier zien hoe Utrechters samenwerken aan het vergroenen van de stad. Laat je inspireren!

Alexandertuin
Coen en Roel vertellen in deze video over hun buurtinitiatief: de Alexandertuin in Kanaleneiland in Utrecht. Van een plek vol beton naar een gloednieuw ontwikkelde tuin die onlangs is geopend en samen met buurtbewoners en kinderen beheerd wordt. ‘Het is leuk omdat je met de natuur bezig bent. Zeker in de stad is dat belangrijk. En het is heel leuk voor de verbinding, om elkaar beter te leren kennen,’ aldus Roel.

Amerhofje
Lotte en Teuntje vertellen in deze video over hun buurtinitiatief: het Amerhofje in Rivierenwijk in Utrecht. Een voorheen grijze parkeerplaats die zij samen met de gemeente, een ontwerpster, medebewoners en een hovenier omtoverde tot een groene oase. ‘Ik ben best wel trots dat we dit samen met de buurt hebben kunnen doen en het eindresultaat is gewoon prachtig,’ aldus Teuntje.

Plantenbakcommissie Wittevrouwen
Ineke en Ellie vertellen in deze video over hun buurtinitiatief: de Plantenbakcommissie in Wittevrouwen in Utrecht. De 200 tot misschien wel 250 plantenbakken die inmiddels in de wijk staan, worden onderhouden door verschillende bewoners. ‘Ik zou het zeker andere mensen in andere wijken ook aanraden om dit te doen, om met elkaar te kijken wat kun je doen. Ik vind het heel waardevol. Ik zou het echt niet willen missen, want de straat zou er totaal anders uitzien,’ aldus Ellie.

Vergroening en ontharding
BuurtNatuur030 is eind 2021 opgestart door Utrecht Natuurlijk en Milieucentrum Utrecht vanuit een vraag van de gemeente. Het hogere doel van het platform is om samen met de inwoners van Utrecht een bijdrage te leveren aan de vergroening en ontharding van zowel het openbare als private gebied in de gemeente Utrecht. Dit levert niet alleen een mooiere stad op, maar ook meer biodiversiteit en een hogere mate van klimaatbestendigheid.

Utrecht Schone Stad
Sinds maart 2024 heeft Utrecht Schone Stad zich ook officieel gevoegd op het platform van BuurtNatuur030. Dat betekent dat er niet langer alleen maar groene buurtinitiatieven te vinden zijn, maar ook initiatieven die zorgen voor een schonere stad. Iedereen met een schoon initiatief kan dus ook terecht op het platform voor kennis, inspiratie en uitwisseling.

Ontmoet elkaar
BuurtNatuur030 organiseert ieder voorjaar en najaar een groot evenement om buurtvergroeners met elkaar in contact te brengen, kennis uit te wisselen en inspiratie op te doen op een groene locatie in Utrecht. Het eerstvolgende evenement is het BuurtNatuur030 Herfst Evenement in oktober 2024.

Bekijk hier de playlist met alle video’s of ga naar de website meer informatie.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief