Het Gebouw

Het Gebouw: De Musketon

Utrecht staat vol met bijzondere gebouwen waar je regelmatig langsfietst, maar zeker niet alles van weet. Zoals het multifunctionele jaren 80-gebouw in het centrum van Lunetten: De Musketon.

Lunetten is een heerlijke wijk, zegt vrijwel iedereen die er woont. Het is een stadje op zich, met een mix aan bewoners en vooral: erg groen. Een lunet is een onderdeel van een verdedigingswerk en ook de nieuwe wijk is in de jaren 70 op die manier opgezet. Niet eindeloos uitlubberend, maar lekker compact. In het centrum van de wijk staan de gebouwen zelfs knus half over elkaar heen, met hier en daar een poort en een waterpartij.

Theater De Musketon doet dit in zichzelf nog eens dunnetjes over: het oogt als een organisch gegroeid geheel van losse onderdelen. Wel hangt over het gebouw een zweem van classicisme, er zijn boogjes, zuilen, timpanen (driehoeken), en al dan niet symmetrisch geplaatste, kleine ronde ramen. De architect, Peter Strijker, werkte nauw samen met de bewoners. De Musketon is namelijk meer dan alleen een theater. Het is een multifunctioneel centrum voor de buurt, met onder meer ook een buurthuis, bibliotheek en jeugdsoos.

Strijker deed ervaring op met nieuwbouw voor Lelystad, dat net zulke ‘bloemkoolwijken’ als Lunetten heeft – in architectuurtermen heet dit structuralisme. De Musketon, uit 1985, past daar met zijn gangetjes, hoogteverschillen, voordeuren op meerdere plekken, repeterende volumes, eenpersoonsserres, betonsteen, zitkuil met open haard, kortom met zijn intimiteit, helemaal bij. Maar met de omfloerste klassieke vormentaal komt ook de nieuwe tijd om de hoek kijken: precies in de jaren 80 maakte het structuralisme in de architectuur plaats voor het postmodernisme.

In 2023 werd de Musketon voorgedragen als beschermd monument. Momenteel wordt er gewerkt aan het ontwerp voor de modernisering van het gebouw. Net als bij de bouw, denkt een groep bewoners mee. Deze groep heet Samen Musketon, een naam die de intentie van de leden weergeeft en eigenlijk doorgetrokken zou kunnen worden naar Lunetten als geheel. Mede dit samenlunettengevoel maakt het zo’n fijne wijk om te wonen.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief