Het Gebouw

Het Gebouw: Oopen

Utrecht staat vol met bijzondere gebouwen waar je regelmatig langsfietst, maar zeker niet alles van weet. En er zijn bijzondere gebouwen in de maak, zoals Oopen, dat midden op het Jaarbeursplein komt te staan.

M eerdere, gestapelde, ronde volumes die bovenin samenvloeien tot één hoge toren, met rondom brede terrassen. Als je dit gebouw niet kent, kan dat kloppen, want het staat er nog niet. Het is bedoeld voor kantoren en publieke functies en bestemd voor het Jaarbeursplein, ongeveer waar nu de skatebaan en de taxistandplaats zijn. Het ontwerp is van Heatherwick Studio uit Engeland en het Nederlandse architectenbureau Nudus. Negen ‘gewone’ Utrechters dachten mee over de keuze voor de architect en de aard van het gebouw.

Wat betreft die aard stond voorop dat dit een gebouw voor ons moest worden, een soort vrolijke tegenhanger van het stadskantoor. De naam ‘Oopen’ verwijst daarnaar, al moet het publieke karakter zich natuurlijk nog bewijzen – architectuur en exploitatie zijn wezenlijker dan een naam. De architecten doen hun best om te zorgen dat de kantoren, waarmee het meeste geld wordt verdiend, de sfeer niet bepalen. In de brede ‘voet’ van Oopen komen cafeetjes en winkels, op het niveau daarboven onder meer een concertzaal en klimwand. Helemaal bovenin komt een openbaar dakterras à la het Forum in Groningen.

In de grote en kleine o in ‘Oopen’ kun je letterlijk de vorm van het gebouw herkennen. Want de o-vormige schijven zijn breder en smaller, op verschillende manieren gekarteld, soms schuin afgesneden en niet helemaal netjes gestapeld, zodat er soms een uitsteekt. Zo wordt Oopen de wilde tegenhanger van de twee gladde, rechte, vloeiend verbonden Rabotorens even verderop. Die staan er sinds 2011 en werden indertijd met hun 103 m ontzettend hoog gevonden. Oopen wordt met 105 m  nog net iets hoger.

De Rabotorens zijn ontworpen door Kraaijvanger, een degelijk architectenbureau uit Rotterdam. Daarmee vergeleken zijn de ontwerpen van Heatherwick Studio vrij fantastisch – dit bureau bedacht bijvoorbeeld het Dr. Seuss-achtige Little Island in New York en een openklapbare, diamantvormige kas voor de Woolbeding Gardens in Sussex. Dat belooft dus wat. Wanneer Oopen opent? Als het goed is in 2028.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief