Het Gebouw

Het Gebouw: Schimmelplein

Utrecht staat vol met bijzondere architectuur waar je regelmatig langsfietst, maar zeker niet alles van weet. Zoals het moderne Schimmelplein in de wijk Nieuw Engeland, met zijn opvallend blauwe tegels.

Blue, blue, electric blue – de ontwerpers van het Schimmelplein moeten haast wel dat nummer van David Bowie in gedachten hebben gehad. Bij de herinrichting in 1995 gebruikten ze opvallend veel knalblauwe tegels. Voor de scheidswal halverwege, voor de lage muurtjes bij de hellingbanen en voor een huisje. De overige inrichtingselementen zijn ook behoorlijk uitgesproken: leiplatanen keurig in het gelid, sierlijke ouderwetse bankjes, kleurrijke platte zitelementen, een ronde folly, en afgemeten vlakken met verschillende bestrating. Dat het plein toch een geheel vormt, komt mede door het duidelijke kader van gebouwen en door het gebruik.

it is namelijk een plein om te spelen. En dat was het altijd al, ook ten tijde van het pyjama-incident. Dat vond plaats in 1978, toen het plein kaler en groter was dan nu. Mijn zus en ik hadden nieuwe, donkerblauwe pyjama’s met paarse boordjes en zelfs een borstzakje. Wij vonden het sprekend joggingpakken – indertijd een hip concept – en droegen onze pyjama’s enthousiast overdag. Nog net niet naar school, maar wel een keer naar het Schimmelplein. Van spelen kwam weinig, want we troffen daar twee goedgebekte kinderen die in plat Utrechts sneerden dat we onze pyjama’s nog aan hadden. Toen mijn zus riposteerde van niet, want dat het trainingspakken waren, ontstond er een licht agressieve woordenwisseling. Ontzet over de opdringerige bemoeienis, togen we uiteindelijk huiswaarts.

Schimmelplein 1964 (c) P.J. van Alff

De inrichting uit de jaren 90 en de school aan het Schimmelplein zijn een ontwerp van Architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen. Dit is een onderzoekend Utrechts bureau met een fris gevoel voor de bestaande context en durf om te vernieuwen. Met architectonische mini-statements als de eveneens nogal blauwe Sandwichwoningen aan de Nobeldwarsstraat, het spectaculaire Kleinste Huisje aan de Kromme Nieuwegracht, en het duurzame BILT-principe in Leidsche Rijn verdient het bureau eigenlijk een lokale oeuvreprijs, had die bestaan. Het Schimmelplein werd in 1997 genomineerd voor de Rietveldprijs, maar won niet. De jury vond het emotioneel te kaal…

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief