Muziek
In de flow

In de flow: Ellen ten Damme

Hoe komen kunstenaars in de juiste flow om iets fantastisch te fabriceren? Is het bepaalde muziek? Een speciale werkplek? Of is het pure mazzel als alles gaat stromen? Deze maand: zangeres Ellen ten Damme.

‘Als ik geen deadline zou hebben, zou ik nooit wat doen, denk ik. En als ik dan eindelijk ga beginnen, heb ik géén idee wat ik ga doen. Maar op een vreemde wijze komt er toch altijd een plan. Meestal een reactie op mijn voorlaatste show. Dat begint altijd heel visueel. Ik zie voor me hoe het er allemaal uit moet gaan zien. En vervolgens komt daar niets van terecht omdat het bijvoorbeeld veel te duur is om zoiets te gaan maken. En dus wordt het iets heel anders. Maar dat is goed.

Mijn plannen krijgen vaak vorm in de auto. Als het lekker gaat, rijd ik ’s nachts extra rondjes op de Amsterdamse Ring om mijn ideeën helemaal uit te werken. Dat vind ik fijn. ’s Nachts is het lekker stil. En omdat ik rijd, kan ik nergens heen en móét ik door. Als ik al bij mijn huis ben aangekomen en de ideeën nog steeds stromen, blijf ik langer in mijn auto zitten om notities te maken. Dat kan zomaar een paar uur duren. Ik voel me dan heel blij. De muziek maak ik niet in de auto, die componeer ik in mijn studio op de piano, viool of gitaar. En met die demo’s ga ik naar mijn band.

Zolang de ideeën stromen, blijf ik in mijn auto zitten

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Ik ga zo naar de nieuwe film van Jos Stelling en afgelopen weekeinde was ik in het Veenkoloniaal Museum in Veendam. Ook bezoek ik vaak klassieke concerten in het Amsterdamse Concert­gebouw. Naar popconcerten ga ­ik vrijwel nooit. Veel te eendimensionaal. Vaak saai!

Omdat ik ook een huis in Frankrijk heb, ben ik daar ook veel op pad. Laatst was ik naar de voorstelling Le Bourgeois gentilhomme van Molière in het kasteel van Versailles. En met mijn Franse buurvrouw naar een cursus koorzang met Occitaanse, Georgische en Macedonische volksmuziek. Zo leuk! En dan denk ik opeens: weet je wat! Ik combineer in mijn nieuwe voorstelling barok met volksmuziek en ga koorzangstukken bewerken voor strijkers. En dan wil ik ook dat ze een beetje meezingen. Zo krijgt een nieuwe show vorm in mijn hoofd.

Live spelen is leuk. Er gebeurt altijd iets geks en je moet altijd improviseren. Geen avond is hetzelfde, ook al speel je tijdenlang dezelfde theatershow. Als alles goed gaat, de band is lekker ingespeeld en de techniek gaat perfect, krijg ik een enorme energie. Pure adrenaline. En er komt ook energie van het publiek. Ik wil al die mensen een mooie avond bezorgen.’


14 maart 2024, Kamerata Zuid & Ellen ten Damme, TivoliVredenburg, tivolivredenburg.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief