In de flow

In de flow: Gladgestreken

Hoe komen kunstenaars in de juiste flow om iets fantastisch te fabriceren? Is het bepaalde muziek? Een speciale werkplek? Of is het pure mazzel als alles gaat stromen? Deze maand: YouTuber, actrice en comedian Nienke Plas.

‘Voor mij begint de flow als ik in de auto stap naar het theater. Muziekje op. De ene keer techno en de andere keer iets met summer vibes. Dat hangt een beetje van het weer af. Ook luister ik onderweg weleens naar podcasts, of ik bel met een vriend of vriendin. Ondertussen ben ik heerlijk aan het rijden. Ik houd van autorijden.

Rond een uurtje of vijf arriveer ik in het theater en dan strijk ik mijn outfit. En dan begint langzaam de transformatie naar de vrouw die een paar uur later op het toneel staat. Ik ben thuis écht niet van het strijken. Maar als ik aan het toeren ben, vind ik het heerlijk. Het maakt me rustig. Zorgt dat ik in de flow raak.

De flow van spelen is anders dan de flow waarin ik beland als ik aan het schrijven ben. Iedere paar maanden huur ik voor drie of vier nachten een huisje. Ik moet alleen zijn als ik ga schrijven, dus ik ga de deur uit. Maar dat betekent niet dat ik meteen aan het werk ga als ik in zo’n huisje zit. Eerst rommel ik een beetje. Boodschappen doen. Eten in huis knallen. De eerste anderhalve dag schrijf ik niet, dan ben ik vooral bezig met acclimatiseren. Ik moet er altijd even inkomen. Ik vertrouw erop dat er dan wel iets komt. Zeg tegen mezelf: “Je kunt dit. Kom op!” En dan lukt het ook. Want ik heb het vaker gedaan.

De voorstelling Postnatale Expressie heb ik in elf dagen geschreven tijdens een drieweekse vakantie op Cyprus. Iedereen wist dat-ie mij met rust moest laten. Ik zat op mijn reet in een kamer met airco aan een fijn bureau, met Le Quattro Stagioni van Vivaldi op repeat. Heerlijk! Iedere 44 minuten hetzelfde horen, dat werkt voor mij. Dan kom ik in een soort van hyperfocus. Tijdens die werkvakantie at ik tussen de middag een broodje in de zon en laadde ik mijzelf even op.

Voor mijn vlogs hoef ik niet echt in de flow te komen, dat gaat vanzelf. Net als wanneer ik sketches met anderen schrijf. Dat geeft ook minder druk. We gaan brainstormen en bedenken concepten op kantoor. Dan zie je mijn man altijd kijken: die gekkies zijn weer bezig.

Ik kijk nooit naar andere comedians als inspiratiebron. Op het podium vertel ik een persoonlijk verhaal – ik haal mijn inspiratie uit het echte leven. Uit mijn eigen leven. Ik ben bang dat als ik te veel naar anderen kijk, ik hun stijl overneem.’


Op 12 juni 2023 speelt Nienke Plas Postnatale Expressie in het Beatrix Theater Utrecht

stage-entertainment.nl/nl/theaters/beatrix-theater-utrecht

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief