Musea & exposities
Interview

In de flow: kunstenaar Monika Dahlberg

Hoe komen kunstenaars in de juiste flow om iets fantastisch te fabriceren? Is het bepaalde muziek? Een speciale werkplek? Of is het pure mazzel als alles gaat stromen? Deze maand: beeldend kunstenaar Monika Dahlberg.

tekst: Marloes Elings – fotografie: Jelmer de Haas

“Ik krijg al inspiratie als ik naar de schors van een boom kijk”

‘Stilte leidt mij enorm af. Rust werkt niet voor mij. Daar raak ik helemaal niet van gefocust. Ik doe altijd meerdere dingen tegelijk. Dat had ik als kind al. School vond ik daarom ook vreselijk. Ik was in mijn hoofd altijd met duizend dingen tegelijkertijd bezig en dan moest ik bijvoorbeeld lezen. Of rekenen. Of tekenen. Verschrikkelijk vond ik dat. En moeilijk. Ik kan mij helemaal niet op één ding concentreren.

Ik sta altijd aan. Als ik ’s ochtends wakker word, ben ik in mijn hoofd al vierduizend stappen verder dan mijn vriend. Hij wordt daar soms helemaal gek van. Ik heb maar twee standen: aan of uit. Als ik in bed stap, val ik in coma. En als ik wakker ben, kun je niet om mij heen. Hahahaha! Ik ben vrij intens. En soms heel vermoeiend voor anderen.

Ik droom ‘s nachts nauwelijks. Dromen doe ik overdag. Ik associeer de hele dag door. Ik krijg al inspiratie als ik naar de schors van een boom kijk. Al die bewegingen – ik kom dan van het een op het ander. Opeens denk ik aan knoesten en gaat dat woord met mijn hoofd aan de haal. Ondertussen ben ik bezig met fotografie, maak ik beelden, staat er een film op en ben ik aan het schrijven. Dat gebeurt allemaal tegelijkertijd. Dat vind ik prettig. Al die input wordt een soort van behang waarin ik opeens bepaalde woorden hoor, of bepaalde overeenkomsten zie. Daar ga ik dan over nadenken en vervolgens kom ik in een hyperfocus.

Ik word nooit wakker en denk: ik ga vandaag met dit of dat idee aan de slag. Ik laat mij leiden door wat ik zie. Wat ik voel. En dat kan heel simpel zijn. Bijvoorbeeld dat de zon schijnt. Of dat er wel heel veel bijen zijn in de tuin van het atelier waar ik nu werk. En opeens verdwijnen mijn gedachten dan ergens in, en weet ik zelf ook niet precies wat er gebeurt. Het is allemaal niet zo bewust. Het gebeurt gewoon. Het voelt een beetje als de zee; het gaat in golfbewegingen.

Tijdens het werken kijk ik naar films en Netflix-series en luister ik naar podcasts die over kunst en kunstenaars gaan. The Modern Art Notes bijvoorbeeld, vind ik heel fijn. Net zoals Kunst is Lang van Luuk Heezen. The Art Angle en Art Talk. Via Youtube kijk ik onder meer naar Turner Contemporary, The Aspen Institute, Tate en Perspective. Ik vind het inspirerend om andere kunstenaars te horen over waarom ze bepaalde kleuren zijn gaan gebruiken. Of bepaalde materialen. Hoe ze denken over succes. Die verhalen triggeren mij.’


De expositie HiHa! van Monika Dahlberg is tot 16 oktober 2022 te zien in galerie Larik.

galerielarik.nl

Locatie

Galerie Larik

galerielarik.nl

Bekijk locatie
Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief