Theater & toneel
Advertorial

Mathieu Wijdeven: Saboteurs

Op tournee van 5 april t/m 23 mei

Mathieu Wijdeven verkent dubbelbewustzijn en codeswitching doormiddel van goocheltrucs in nieuwe theatervoorstelling ‘Saboteurs’

Speelkaarten, dobbelstenen en zandlopers vliegen je om de oren tijdens Saboteurs, de nieuwe voorstelling van prijswinnend maker Mathieu Wijdeven in samenwerking met schrijver Daphne Huisden. In Saboteurs onderzoekt Mathieu aangepaste gedragsvormen en tovert deze met behulp van goocheltrucs op theatrale wijze op het podium. De voorstelling staat van woensdag 27 t/m zaterdag 30 maart in Theater Rotterdam. De première vindt plaats op donderdag 28 maart. Vanaf 5 april op tournee door het land.

In Saboteurs blikt een jonge illusionist terug op zijn leermeester; een mysterieuze overbuurman, geboren aan de andere kant van de oceaan, die hem de kneepjes van het vak bijbracht. Vanachter zijn goocheltafel probeert hij zijn lessen in de praktijk te brengen en de rol die hem is aangeleerd plichtsgetrouw te vervullen. Maar hoe meer hij zich over zijn leermeester herinnert, hoe minder betrouwbaar zijn herinneringen blijken te zijn.

Saboteurs is een theaterstuk over onbetrouwbare vertellers, verbroken beloftes, macht en overmacht. Een magische zoektocht naar manieren om te ontsnappen aan de verhalen die ons zijn aangeleerd om grip te krijgen op de werkelijkheid. Kun je je fundament herzien? En als je erin getraind bent om jezelf altijd door andermans ogen te bekijken, kun je dan nog ontsnappen aan de blik van de ander? Ook als je die ander zelf bent?

Over Mathieu Wijdeven

Mathieu Wijdeven zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. De afgelopen jaren werkte Mathieu aan verschillende theatrale sculpturen. In een reeks performances met deze sculpturen onderzocht hij de relatie tussen mens en constructie.

Het waarom beantwoord werd geselecteerd voor Het Theaterfestival (2022), genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs (2022) en won de Toneelschrijfprijs (2022).

Daarnaast maakte hij de podcast, Een verborgen Surinaamse schat, bij OVT/ VPRO wat te beluisteren was op NPO Radio 1 en momenteel op Spotify staat. En deed hij de scenografie voor de succesvolle voorstelling Plantage van onze voorouders bij Orkater van Geert Lageveen en Manoushka Zeegelaar Breeveld. Als creatieve duizendpoot schreef hij o.a. voor de Correspondent en deed hij de scenografie voor boekenprogramma, In een boek kan het wél, van de VPRO. Daarnaast maakte zijn werk deel uit van tentoonstelling Surinaamse School in het Stedelijk Museum.

Praktische informatie

Tournee: 5 april t/m 23 mei
Website: www.tr.nl/saboteurs

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief