Muziek
Spotlight

Muziek van eigen bodem

Dat er in en rond Utrecht heel veel mooie muziek wordt gemaakt, is geen geheim. Op welke singles, EP’s en albums kunnen we ons deze zomer verheugen? 7 pareltjes op een rij.

Bowl

In een afgeladen dB’s won Bowl in april de finale van de Utrechts bandwedstrijd Clash of the Titans. Het vijftal kreeg de geldprijs uit handen van cultuurwethouder Eva Oosters. Bowl zorgde met haar hyperactieve, dwarse postpunk voor een heuse moshpit in de zaal. ‘Strak georganiseerde chaos,’ aldus het jury­rapport. Options, Variables, Shapes en Angles is de eerste single van de Utrechtse band, die werd gevormd op de Herman Brood Academie. Voor elk optreden roepen de bandleden: ‘Ik heb zin om te bowlen!’, vrij naar: ‘Fuck it dude, let’s go bowling’, uit de filmklassieker The Big Lebowski.

Juno Rena

De Amersfoortse Juno Rena maakt springerige, aanstekelijke Nederlandstalige elektropop, die doet denken aan de muziek van MEROL, met teksten die nog net iets explicieter zijn. Voor haar debuut-EP Circus van Schande heeft ze zich laten inspireren door het personage Laura Palmer uit de nineties cultserie Twin Peaks, Alice in Wonderland en Britney Spears.

Bas Beenackers

Met zijn band My Blue Van maakte de Utrechtse muzikant Bas Beenackers een viertal sterke albums met gruizige, en tegelijk soulvolle rock, waarop zijn rauwe stem en bezield gitaarspel centraal stonden. Op zijn eerste solo-EP Man laat hij een heel ander, verrassend ingetogen en bijna spiritueel geluid horen. Folk en americana lijken nu de belangrijkste invloeden. Op akoestische gitaar, met een serene stem en blazers op de achtergrond bezingt Beenackers de liefde, troost en het verlangen.

Vic Willems

Met zijn verstilde Nederlandstalige muziek won Vic Willems in 2016 de Grote Prijs van Nederland. Hij staat garant voor kleine liedjes met grote thema’s, zonder pathetisch te worden. Zijn debuutalbum, Doemdenker/Wonderkind, verscheen in 2020 en in mei van dit jaar kwam zijn tweede plaat uit: Wachten tot het fout gaat. Een albumtitel die, net als de songtitels Alles drijft voorbij en Waar is het misgegaan, niet per se duiden op een heel vrolijk wereldbeeld. Op zijn debuut staat ook een mooie cover van Chris Isaak’s Wicked Game (Niet vallen), die zo mogelijk nog ingetogener klinkt dan het origineel.

Spinvis

Hij vernoemde zijn laatste album naar de oerkreet van de rock-‘n’-roll. Nu is dat niet meteen het genre dat doet denken aan de bedachtzame pop van Spinvis, maar zelf geeft Erik de Jong in het AD Utrechts Nieuwsblad een logische verklaring: ‘Het gaat om het pure plezier van een woord dat iets betekent zonder dat je precies weet wat. Bij mijn teksten heeft het ook weinig zin om je af te vragen wat het betekent.’ Be-Bop-A-Lula is iets op­gewekter van toon dan voorganger 7.6.9.6 en staat wederom vol knappe popliedjes en associatieve teksten, ontstaan in de ‘Tingeltangel­hersenpan’ van Erik de Jong.

STACH & Tano Rivers

Het duo leerde elkaar al kennen op de middelbare school, maar het zou nog tien jaar duren voor ze de muzikale samenwerking aangingen. Inmiddels timmeren ze hard aan de weg met hun collab-album 86, vernoemd naar het huisnummer van hun studio aan de Kanaalweg. De veelbelovende singles Mersmerized, Stay en Okay zijn al gedropt en vele malen beluisterd. Hun sound valt op door de gloedvolle beats en koortjes/refreintjes van Stach en de gedenkwaardige flow van rapper Tano. Ze hebben ook clips gemaakt bij hun nummers, die te zien zijn op YouTube.

La Belle Époque

Twee jaar geleden bracht Danny van Tiggele (voorheen gitarist bij Mister and Mississippi) onder de noemer La Belle Époque zijn eerste album uit: Volume 1. De liedjes waren van zijn hand, maar werden gezongen door gastmuzikanten. In november verschijnt de opvolger, waarvan onlangs de eerste single verscheen: Back where I belong/Take it slow. Maurits Westerik (eerder zanger bij GEM en Bewilder, tegenwoordig directeur van Best Kept Secret) neemt de vocalen voor zijn rekening. Deze fijne melodische gitaar­song belooft veel voor dit tweede album van La Belle Époque, waarop bij­drages zullen staan van o.a. Tim Knol, Robin Kester, Cato van Dijck (My Baby) en Spike (DI-RECT).

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief