Festivals
Mei 2024

SOUK Utrecht

Kleuren, geuren, dans & muziek

SOUK Utrecht viert het talent, ambacht en ondernemerschap uit de Arabische en Amazigh-cultuur in Utrecht. Voor het derde jaar vindt het kleurrijke event plaats op het Berlijnplein. Dina Ziad en Khadija Maros van RAUM zijn mede-organisator. ‘We verzinnen niet een concept voor de gemeenschap, maar doen het echt samen.’

Kraampjes met hapjes, kleurig aardewerk, bijzondere sieraden, Marokkaanse mode, geurige kruiden, Arabische dans, dj’s en live-acts: tijdens SOUK Utrecht worden al je zintuigen aangesproken. Was de eerste editie in 2022 vooral bedoeld als testcase, inmiddels is de markt uitgegroeid tot een succesvol event dat een groot en divers publiek trekt. Dat is vooral gelukt dankzij de nauwe samenwerking met de lokale Arabische en Amazigh-community, aldus artistiek leider Dina Ziad en community manager Khadija Maros. ‘Alle partners van SOUK Utrecht hebben vanaf het begin meegedacht over de invulling. We verzinnen niet een concept voor de gemeenschap, maar doen het echt samen,’ licht Dina toe. ‘Ook hebben we alle feedback op de vorige editie meegenomen. Daardoor is SOUK Utrecht de beleving geworden die het nu is’.

Volksdans & hiphop

Tijdens een dag vol inspiratie kunnen mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten en meer leren over de Arabische en Amazigh-cultuur. Je ontdekt het ambacht achter producten, die soms live voor je neus worden gemaakt. Zo toont Hand of Fatima haar skills als henna-artiest en kun je de kunst afkijken van het msemen (Marokkaanse pannenkoeken) bakken.

Tijdens SOUK Utrecht staat de cultuur van de gemeenschap zelf centraal

Behalve kraampjes met eten en producten is er een kinderprogramma op SOUK Utrecht. Ook kun je backgammon spelen en je onderdompelen in een VR-experience waarin je een reis maakt naar souks over de hele wereld. In het rijke podiumprogramma brengt Dabke Night de bezoekers samen in een Arabische volksdans, vertolkt Wasim Arslan de stem van Syrië en zingt Koor Duniya liederen in verschillende talen.

Nesstybeats draait een set met Arabische muziek die veel westerse hiphop en R&B-artiesten inspireerde en Respect Your Culture combineert traditionele Marokkaanse dans met house. Hoofdact is Aïta Mon Amour, vurige elektronische muziek uit de Maghreb van Widad Mjama en Khalil Epi. ‘Zij zijn geboekt in samenwerking met TivoliVredenburg, waar ze deze maand ook optreden,’ vertelt Dina. ‘Het is goed om te zien dat Arabische muziek steeds meer plek krijgt op de grote podia.’

Eigenheid

Door zoveel mogelijk mensen uit de community te laten meedenken over de markt en het bijbehorende programma, spreek je de doelgroep op de juiste manier aan, weet Khadija. ‘Die wil op een andere manier bereikt worden, op andere tijdstippen, met andere termen dan bijvoorbeeld het woord “festival”, en via andere kanalen. In de Arabische gemeenschap gaat veel communicatie van mond-tot-mond.’ Dat je netwerk opeens een stuk groter is als je samen iets organiseert, ligt voor de hand, vervolgt ze. ‘De SOUK-deelnemers zijn trots op hun bijdrage aan het concept, willen dat delen met een groot publiek en nodigen mensen uit die wij als RAUM anders lastiger zouden bereiken.’

Het succes zit inderdaad in dat eigenaarschap, beaamt Dina. ‘Maar ook heel belangrijk is dat iedereen, van de muzikanten tot de standhouders, in alle eigenheid onderdeel zijn van het programma. Tijdens SOUK Utrecht staat de cultuur van de gemeenschap zelf centraal.’


25 mei 2024, Berlijnplein, raumutrecht.nl

Evenement

SOUK Utrecht

Berlijnplein

Derde editie van SOUK met een ambachtelijke markt, heerlijk eten, diverse optredens en activiteiten die de rijkdom en diversiteit van de Arabische en Amazigh cultuur vieren.

Datum za 25 mei
Tijd 13:00 - 21:00
Bekijk evenement
Locatie

Berlijnplein

Wat in 2016 nog een zeven meter die kuil was, is nu een diverse culturele ontmoetingsplek geworden en groeit door tot een levendig cultuurcluster in nieuw gerealiseerde, circulaire gebouwen in 2025.

Bekijk locatie
Locatie

RAUM

RAUM is een oase in de nieuwe stad, in het hart van Leidsche Rijn Centrum, waar je via kunst & design samen de toekomst van de stad kunt maken, verbeelden en bevragen.

Bekijk locatie
Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief