Tips

SPRING Utrecht

Van soefi tot sci-fi

Van soefi tot sci-fi tot sjamanisme: in de line-up van SPRING staan zo’n dertig vernieuwende en gedurfde (inter)nationale dansperformances, theatervoorstellingen en meer. Dit zijn de 5 must-sees.

Grzegorz Reske, artistiek directeur SPRING Performing Arts Festival: ‘Voor deze editie van SPRING heb ik makers uit verschillende delen van de wereld uitgenodigd – Brazilië, Indonesië, Marokko, Singapore, maar ook gewoon uit Utrecht. Sommige voorstellingen zijn al op tournee, andere zullen hier voor het eerst voor publiek spelen. Dat is een spannend moment voor ons, om publiek en kunstenaars eindelijk bij elkaar te brengen. Ik kijk er erg naar uit om samen na te denken over urgente onderwerpen die we vandaag met ons meedragen, maar ook om de tijd te vieren die we samen in Utrecht kunnen delen.’

(Don’t) look me in the eyes

Deze dansvoorstelling met drie menselijke artiesten, twee robots en een avatar van Ainhoa Hernández Escudero is geïnspireerd op de Griekse mythe van Medusa en de Gorgon-zusjes. Is het mogelijk om de problemen die de mythe teweegbrengt te verplaatsen naar een dystopische sci-fi-toekomst, en ze op die manier te begrijpen en aan te pakken?

31 mei & 1 juni 2024 in Theater Kikker


Breathe

Een poëtische choreografie in de buitenlucht voor één mensenlichaam en een paar supergrote opblaasobjecten. De Finse choreograaf en performer Milla Koistinen vraagt ons hiermee om stil te staan bij onze relatie met de natuur, de ruimte, de menselijke maat en de maat van de stad.

25 mei 2024 in het Zocherpark en 26 mei 2024 op het dak van IKEA


Hmadcha

Tijdens de onzekere tijd van de pandemie verzamelde deze kunstenaar uit Marrakech een groep dansers om zich heen. Net als in de oude tradities van de soefibroederschap gaan ze op zoek naar ritmes en melodieën om hun angst op een extatische manier weg te dansen en op een rituele manier uit de crisis te herrijzen.

25 mei 2024 in Stadsschouwburg Utrecht


Haribo Kimchi (geannuleerd)

De Koreaanse maker en componist Jaha Koo neemt je via absurde en ontroerende anekdotes mee op een culinaire reis. Hij verkent eetcultuur als een vorm van taal die de structuur van een samenleving blootlegt.

29-31 mei 2024 in De Paardenkathedraal

Wegens familieomstandigheden moeten de voorstellingen van de productie Haribo Kimchi van Jaha Koo, die dit weekend in première zou gaan in Brussel en erna op SPRING te zien zou zijn, helaas worden uitgesteld naar een latere datum. Alle drie de  voorstellingen op SPRING worden daarom helaas geannuleerd. Iets anders bezoeken? Bekijk hier het volledige programma van SPRING.


UnBearable Darkness

Choy Ka Fai combineert het paranormale met het digitale en het kunstmatige met het spirituele. Het lichaam van een danser, digitale extended reality en sjamanistische handelingen roepen de geestverschijning op van een van de grootste namen uit de Butoh-dans.

1 juni 2024 in Stadsschouwburg Utrecht


 

Evenement

SPRING Performing Arts Festival 2024

Diverse locaties Utrecht

Een tiendaags internationaal festival met vernieuwende dans, theater, performances en meer in de stad Utrecht. Je vindt SPRING in het theater, op bijzondere locaties en in de openbare ruimte.

Datum do 23 mei t/m za 1 jun
Bekijk evenement
Evenement

(DON'T) LOOK ME IN THE EYES

Theater Kikker

Een creatie bedacht als het tweede hoofdstuk van een trilogie, gestart met de afstudeervoorstelling van de kunstenaar aan DAS Theatre in 2022. Door Ainhoa Hernández Escudero. Onderdeel van SPRING Utrecht.

Datum vr 31 mei - za 1 jun
Tijd diverse tijden
Bekijk evenement
Evenement

Breathe

Stadsschouwburg Utrecht

Een poëtische choreografie in de buitenlucht voor één mensenlichaam en een paar supergrote opblaasobjecten. Onderdeel van SPRING Utrecht.

Datum za 25 mei
Tijd 18:30 - 19:30
Bekijk evenement
Evenement

Breathe

SC Faja Lobi KDS

Een poëtische choreografie in de buitenlucht voor één mensenlichaam en een paar supergrote opblaasobjecten. Onderdeel van SPRING Utrecht.

Datum zo 26 mei
Tijd 15:00 - 16:00
Bekijk evenement
Evenement

Hmadcha

Stadsschouwburg Utrecht

Een nieuwe voorstelling van een van de belangrijkste Marokkaanse choreografen van dit moment, Taoufiq Izeddiou. Onderdeel van SPRING Utrecht.

Datum za 25 mei
Tijd 21:15 - 22:25
Bekijk evenement
Evenement

Unbearable Darkness

Stadsschouwburg Utrecht

Choy Ka Fai keert terug bij SPRING met een choreografische belevenis. Hij combineert het paranormale met het digitale en kunstmatige met het spirituele.

Datum za 1 jun
Tijd 20:00 - 21:00
Bekijk evenement
Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief