Festivals
Nieuws
5 jun 2024

Barokexperts Música Temprana en jonge vocalisten Cantoría artists in residence Festival Oude Muziek Utrecht 2024

Utrecht, 5 juni 2024

Dit jaar verwelkomt het Festival Oude Muziek Utrecht twee artists in residence. Van 23 augustus t/m 1 september 2024 zullen zowel festivalfavoriet Música Temprana als het jonge Spaanse ensemble Cantoría meermaals optreden. Hun expertises passen perfect bij het thema Sevilla, waarmee het festival Utrecht dit jaar in Spaanse sferen hult. De kaartverkoop voor Festival Oude Muziek Utrecht 2024 is inmiddels gestart via www.oudemuziek.nl.

Música Temprana 

Ze gelden als absolute autoriteit op het gebied van muziek uit Spanje en Zuid-Amerika, zijn al jarenlang favoriet bij het festivalpubliek en behoren tot de wereldtop van de oude muziek: reden genoeg om Música Temprana deze festivaleditie tot artist in residence te kronen. Ze trappen het festival op 23 augustus af met een – nu al uitverkocht – grandioos meerkorig programma in de Domkerk, met mengbarok die in de kathedralen van Latijns Amerika klonk. Voor muzikaal leider Adrián Rodríguez Van der Spoel is het een symbolisch programma: “De driekorige muziek is muziek die ‘ons en de anderen’ verklankt. Oftewel: de inheemse bevolking, de mensen die tot slaaf zijn gemaakt en de Europeanen. Voor mij betekent de meerkorige muziek een erkenning van deze verschillende groepen mensen, met empathie voor elkaar.” Música Temprana treedt nog twee keer meer op tijdens het festival. Op 25 augustus spelen zij muziek van Guerrero, rondom de reis die de componist maakte naar Jerusalem. Daarnaast werkte het ensemble aan de transcriptie en reconstructie van de mysterieuze lamentaties uit Cuzco en Sucre, die op 28 augustus te horen zullen zijn.

Cantoría 

In 2019 traden de jonge Spaanse zangers van Cantoría voor het eerst op bij Festival Oude Muziek Utrecht tijdens de Fringe: het was liefde op het eerste gezicht. Ze gelden als één van de meest veelbelovende ensembles uit Spanje en hun ster is rijzende. Na vorig jaar voor het eerst in de reguliere programmering van het festival te hebben gestaan, krijgen zij dit jaar gelijk de eretitel artist in residence. En niet zonder reden: de zangers van Cantoría zijn gespecialiseerd in de renaissancepolyfonie van hun geboorteland. Met hun jeugdige energie en vocale virtuositeit brengen de zangers van Cantoría tijdens het festival driemaal een frisse en dynamische benadering van hun lievelingsrepertoire: in standaardbezetting als kwartet met Guerrero’s mystieke Canciones y Villanescas Espirituales, in grotere formatie als Cantoría XL, én aan de zijde van Capriccio Stravagante onder leiding van Skip Sempé.

Kaarten voor het Festival Oude Muziek Utrecht 2024 zijn nu verkrijgbaar via www.oudemuziek.nl. Download hier de festivalbrochure

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief