Musea & exposities
Nieuws
17 aug 2023

Bart Rutten (directeur Centraal Museum) opent de expositie 'De Getekende Mens'

Moving Gallery Utrecht luidt nieuwe kunstseizoen in met ‘De Getekende Mens’.

Utrecht, 17 augustus, 2023

Bart Rutten (directeur Centraal Museum) opent op vrijdag 25 augustus de expositie ‘De Getekende Mens’ in de Moving Gallery Utrecht en daarmee het nieuwe kunstseizoen. De mens uitgebeeld door vijf internationaal bekende en aanstormende kunstenaars: Ronny Delrue, Hans Lemmen, Sarah van der Pols, Salomé Roodenburg en Maeve van Klaveren.

“Verwacht geen ‘selfies’ of realistische portretten”, waarschuwt eigenaar Arnoud van Mosselveld van de Moving Gallery over de nieuwe expositie ‘De Getekende Mens’. Op de vraag wat we dan wel kunnen verwachten antwoordt hij: “heel verschillende en persoonlijke interpretaties van de mens door vijf hedendaagse kunstenaars die ertoe doen.”

Ronny Delrue maakte het beeld op het door Max Kisman ontworpen affiche dat in  Utrecht overal op straat te zien is. Is het een vrouw? Ja misschien, maar wel met veel ledematen alsof het een sierlijk insect is of toch een amazone? Delrue is een internationaal bekende Belgische kunstenaar wiens werk is opgenomen in collecties van alle grote musea aldaar. Van Mosselveld: “Moving Gallery komt inmiddels ook internationaal voor de dag en kunstenaars in deze expositie bewegen zich succesvol op dat niveau.”

Hans Lemmen staat bekend om zijn grote getekende landschappen die de sferen oproepen van oertijden maar waarin de mens een eigen plek heeft maar vaak niet de hoofdrol speelt. Zijn werk is mysterieus maar ook overweldigend direct. De Moving Gallery heeft sinds de verbouwing eerder dit jaar de muren om deze imposante en onvergetelijke werken perfect tot zijn recht te laten komen.

Vaste bezoekers van de Moving Gallery in Utrecht of op kunstbeurzen zullen Salomé Roodenburg en Maeve van Klaveren goed kennen. De eerste Moving Gallery-expositie (in 2018) was een soloshow van de toen net afgestudeerde Roodenburg. Haar mensfiguren hebben iets vreemds maar zijn ook herkenbaar en goedaardig. Maeve van Klaveren weet de kijker altijd weer te ‘pakken’ met haar geheimzinnige, verstilde beelden van ongrijpbare, ingetogen maar ook sterke vrouwen.

Sarah van der Pols exposeert voor het eerst in de Moving Gallery. Ook bij haar gaat het niet om de uiterlijke pose die we zo goed kennen van social media, maar om het innerlijk dat ze heel treffend weet te vangen. Van der Pols’ tekeningen tonen vooral een verstilde maar daardoor juist spannende binnenwereld van de moderne mens.

Opening door Bart Rutten op vrijdag 25 augustus om 17.00u. 

De expositie loopt van vrijdag 25 augustus tot en met zondag 24 september en is te bezoeken op vrijdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.30 uur. Op donderdag op afspraak . info@movinggallery.nl

Adres Moving Gallery:  Mgr. van de Weteringstraat 69, Utrecht

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief