Festivals
Nieuws
12 feb 2024

Bevrijdingsfestival Utrecht 2024 gaat door

Het ministerie van VWS heeft in januari bekendgemaakt dat er voor 2024 een financiële impuls gegeven wordt om ervoor te zorgen dat alle veertien Bevrijdingsfestivals georganiseerd kunnen worden. Bevrijdingsfestival Utrecht bedankt het Rijk voor het mede mogelijk maken van het festival in 2024.

Bevrijdingsfestival Utrecht en de andere dertien Bevrijdingsfestivals beschouwen het besluit als een belangrijke doorbraak: tot nu toe zag het Rijk een kleine rol voor zichzelf en werd de belangrijkste steun overgelaten aan gemeenten en provincies. Voor de festivals is het belangrijk dat zij door alle drie de bestuurslagen evenredig worden gesteund.

Structurele bijdrage

Naast de aangekondigde steun voor de Bevrijdingsfestivals in 2024, zullen er ook afspraken over de relatie tussen Rijk en Bevrijdingsfestivals op de langere termijn komen voor zowel een structurele bijdrage, als een garantieregeling bij extreme tegenvallers, zoals slecht weer. Over de exacte invulling van deze afspraken starten binnenkort de gesprekken, zodat voor de uitvoering van de festivals op 5 mei 2024 duidelijkheid is voor het voortbestaan in 2025, het lustrum 80 jaar vrijheid. Naast deze inbreng van het Rijk, is Bevrijdingsfestival Utrecht dankbaar voor de constante en extra steun die ze ontvangt van de gemeente en provincie Utrecht. Deze financiële bijdragen zijn cruciaal voor de transitie waar het festival zich momenteel in begeeft.

Transitie en vernieuwing

2024 en 2025 staan voor Bevrijdingsfestival Utrecht in het teken van transitie en vernieuwing, waarbij de focus ligt om weer financieel gezond te worden, de ontwikkeling en versterking van de festivalorganisatie en het programma. Zo zijn er nieuwe samenwerkingen met lokale partners, waaronder het Ondernemersfonds en studentenverenigingen die op een belangrijke manier bijdragen en helpen met de organisatie. Daarnaast blijft het festival actief zoeken naar bedrijven, organisaties en andere partijen die het festival hierbij kunnen helpen.

Iedereen moet vrijheid kunnen vieren

Het behoud van gratis toegang is voor Bevrijdingsfestival Utrecht een fundamenteel uitgangspunt. De organisatie vindt het van groot belang dat het festival toegankelijk blijft voor iedereen. “Voor ons is deze steun van grote betekenis”, zegt Jarrel Beets, voorzitter van het Bevrijdingsfestival Utrecht. “Eén miljoen bezoekers vieren jaarlijks de vrijheid op onze festivals door heel het land. “Op deze manier blijft de toegang tot de Bevrijdingsfestivals gratis: het is een principieel punt dat iedereen de vrijheid moet kunnen vieren.”

Het thema vrijheid is op dit moment actueler dan ooit. Met het 80-jarig jubileum in het vooruitzicht, is het onze verantwoordelijkheid om hier stil te blijven staan en te blijven vieren en te benadrukken dat vrijheid nooit als vanzelfsprekend beschouwd mag worden.

Voor Utrecht, door Utrecht

Bevrijdingsfestival Utrecht is er voor de hele provincie. Op 5 mei vieren we samen onze vrijheid met het Bevrijdingsfestival Utrecht, en staan we stil bij het feit dat vrijheid elders in de wereld niet altijd vanzelfsprekend is. Naast een uitgebreid muziekprogramma biedt het festival een kinderfestival, inhoudelijke programma’s in samenwerking met diverse partners zoals TivoliVredenburg en Bibliotheek Utrecht, en vrijheidsmaaltijden en educatieve projecten in Provincie Utrecht.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief