Diversen
Nieuws
11 dec 2023

College voor de Rechten van de Mens geeft Utrecht muurschildering cadeau

Ter ere van de 75ste verjaardag van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens geeft het College voor de Rechten van de Mens de stad Utrecht een muurschildering cadeau. Burgemeester Sharon Dijksma neemt op donderdag 14 december de muurschildering in het klein in ontvangst uit handen van interim voorzitter van het College: Jos Silvis. De plek waar de muurschildering moet komen, wordt later bekend gemaakt.

Het kunstwerk, dat een weergave is van diverse groepen mensen in de samenleving is gemaakt door kunstenaar Nanna de Jong. Het verwijst naar verschillende mensenrechten en uitdagingen waar we als maatschappij voor staan.

Want ondanks het feit dat de verklaring op 10 december maar liefst 75 jaar bestaat, staat Nederland voor grote uitdagingen die iedereen raken. Zo blijkt uit het opinieonderzoek 2022 van het College dat mensen zich veel zorgen maken over problemen die raken aan sociale rechten zoals armoede, huisvesting en het klimaat. Mensen die aangeven financieel moeilijk rond te kunnen komen, maken zich meer zorgen om sociale rechten dan mensen die makkelijk kunnen rondkomen. 

“Mensenrechten beschermen de waardigheid van ieder mens. Voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zichzelf mag zijn en een talent kan inzetten. Je hebt deze rechten simpelweg omdat je mens bent, welk geslacht, afkomst, godsdienst, seksuele voorkeur of politieke kleur je ook hebt”, aldus Jos Silvis, interim-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Om ons allemaal aan mensenrechten en het belang ervan te blijven herinneren, komt er in mensenrechtenstad Utrecht dus een muurschildering op een nader te bepalen locatie. De overhandiging vindt op donderdag 14 december plaats om 10:30 uur plaats bij het Stadskantoor in Utrecht.

Wil je meer weten over 75 jaar UVRM en de activiteiten die rondom de verjaardag worden georganiseerd? Kijk op mensenrechten.nl/75-jaar-UVRM.


Beeld © Nanna de Jong

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief