Dans & ballet
Nieuws
11 apr 2022

De Dansers ontvangt de eerste Harm Lambers Bouwsteen

Utrecht – Het Utrechtse dansgezelschap De Dansers heeft op 10 april jl. de eerste Harm Lambers Bouwsteen voor Bijzondere Kunst in Utrecht in ontvangst mogen nemen. Tijdens een feestelijke avond in Theater Kikker reikte een van de initiatiefnemers Paul Feld, deze wisseltrofee uit aan De Dansers.

 Juryrapport

De Dansers, geleid door choreograaf Josephine van Rheenen en componist Guy Corneille is befaamd om zijn ‘dansconcerten’. Het is deze moeiteloze verbinding van livemuziek en dans die hen volgens Harm Lambers de terechte eerste winnaars maakt van de Bouwsteen.

Het juryrapport is lovend over De Dansers: “De Dansers ontvangt deze kunstprijs vanwege hun consequente artistieke koers, die met zijn evenwaardigheid van muziek en dans zowel oorspronkelijk is als kwalitatief van hoog niveau. De Dansers is een waarlijk open gezelschap, dat kwetsbaar durft te zijn door zijn eigen praktijk veelvuldig te spiegelen aan die van anderen, ook aan die van meer ervaren makers.”

De prijs behelst een wisseltrofee, de Bouwsteen, als symbool voor het bouwen aan de verbinding tussen kunst en de stad, en een avond die De Dansers naar eigen inzicht programmeren in Theater Kikker om zo inwoners van Utrecht en medekunstenaars verder te inspireren. De gemeente Utrecht draagt financieel bij aan de realisatie van het bijzondere programma dat De Dansers in het voorjaar van 2023 zal presenteren.

Guy en Josephine, namens De Dansers: “We zijn zeer vereerd en diep geraakt dat Harm ons heeft voorgedragen. Het is misschien wel de mooiste prijs die er bestaat, omdat het gaat over de verbindingen die we leggen met anderen, zowel binnen ons eigen gezelschap als met scholen en publiek in de stad, in Nederland en internationaal. Zonder deze verbindingen bestaan we niet. Het kunnen programmeren van een eigen avond is een droom die uitkomt; het wordt een avond rond onze meest inspirerende ontmoetingen.”

De prijs is vernoemd naar oud-directeur Harm Lambers, die eind november 2021 overleed. Het is een initiatief van theatermakers Paul Feld en Erik Snel in samenwerking met Theater Kikker en speciaal bedoeld voor Utrechtse kunstenaars en collectieven, die een verbinding zoeken tussen kunst en de stad. De intentie is om in 2024 deze prijs voor de 2e keer uit te reiken.

 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief