Muziek
Nieuws
26 jun 2023

De Helling bestaat 20 jaar: al 20 jaar voor de onderstroom

Dit najaar wordt podium De Helling 20 jaar. Met een speciaal programma worden twee geweldige decennia gevierd aan eigenzinnige, rauwe, meeslepende, maar vooral onvergetelijke concerten, clubnachten en alles wat daar omheen hangt. Er zijn het hele najaar jubileumshows en clubnachten, maar in de week van 24 – 29 oktober barst het feest echt los. De eerste namen voor het jubileum-najaar zijn IAMX, Fresku, Figgie, Rolling in the Deep met o.a. Break en Skeptical, Ruben Block (Triggerfinger) en 030303 met Skee Mask. Tickets via dehelling.nl

De fundering van De Helling ligt bij De Vloer: een roemruchte plek gevestigd in een gekraakte zaal onder parkeergarage Paardenveld, waar de Urban Dance Squad is begonnen. In 1995 moest de stichting het pand verlaten en werd er gezocht naar een nieuwe plek. Dit werd een voormalig museumdepot aan de Helling, op indrustrieterrein Rotsoord. Toen De Vloer failliet ging werd de plek overgenomen door Tivoli. Op 24 oktober 2003 opende: Tivoli De Helling. ‘Het brutale broertje van Tivoli’ werd het genoemd. Nu – twintig jaar later – is het broertje volwassen geworden, maar de eigenzinnigheid is nooit verdwenen. Al jaren gaat De Helling zijn eigen weg, met een grote diversiteit aan evenementen, voor én door de stad. En altijd met een liefde voor de underground. Of je nou houdt van heavy, bass music, global sounds, hiphop of experimental, De Helling is je thuis.

De Helling is meer dan een podium. Het is een broedplek voor talent, en een thuisbasis voor de onderstroom. Hier sleepte een 21-jarige Kyteman voor het eerst zijn hiphoporkest het podium op, en zetten Eefje de Visser, DOOL, Balthazar, Jeff Mills, Kensington, Anneke van Giersbergen, Wende, M83, Damian Rice, Idles, Agnes Obel, The Dillinger Escape Plan, Glass Animals, James Holden, Parkway Drive, Froukje, Pendulum, Scream, Sharon van Etten, Jack Parrow, Black Sun Empire, Donna Summer, Mala, Speedy J, Joan as a Policewoman, Volbeat, Dirty Projectors, Hot Chip, Jamie XX, Epica, High Contrast, John Coffey, Apparat, Thee Oh Sees, Yann Tiersen, The Wailers, Kurt Vile, Mount Kimbie, James Blake, Jungle, Blood Red Shoes, Buena Vista Social Club, DeWolff, Code 9, Cooly G, We Came As Romans, Caribou, Triggerfinger, hun eerste stappen richting de grote festivalweiden. Op deze plek pionierde Le Guess Who?, en komen de ideeën van talloze jonge organisaties in clubnachten tot leven. Die geschiedenis is voelbaar.

Tijd om een ode te brengen aan de afgelopen 20 jaar. Met een speciale programmering viert De Helling de carrières die hier begonnen, de legendarische dubavonden en raves, de concerten die je nooit meer vergeet en de bezoekers die dit allemaal mede mogelijk hebben gemaakt. In de komende tijd wordt het verhaal van twintig jaar De Helling verteld, door terug te blikken, maar ook door vooruit te kijken.

dehelling.nl/20-jaar-de-helling

 

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief