Nieuws
5 jul 2023

Drie winnaars Richard Hoogland Prijs 2023

Utrecht, 5 juli 2023 – Stichting Appeltaartconcerten, Gouden Dagen & WerkTeDoen zijn de winnaars van de Richard Hoogland Prijs 2023. De jury koos deze drie initiatieven uit alle inzendingen. De initiatieven zijn erop gericht om eenzaamheid onder Utrechtse ouderen tegen te gaan. Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in de Janskerk ontvingen de winnaars vanmiddag hun prijs uit handen van wethouder Linda Voortman en Wim Verkerk van het Richard Hoogland Fonds. In totaal werd €25.000,- verdeeld.

De drie winnaars worden voorgesteld door voorzitter Verkerk: “Stiching WerkTeDoen biedt met Bob de Bot een software-oplossing om de eenzaamheid in Nederland te bestrijden. Ze zijn in Nijmegen en omgeving al succesvol bezig met dit project. Het Richard Hoogland Fonds hoopt dat, met de bijdrage, ook in Utrecht een begin gemaakt kan worden met het onder de aandacht brengen van Bob de Bot. Gouden Dagen gaat, naar Spaans voorbeeld, aan de slag met het dichten van de digitale kloof die veel oudere mensen ervaren. Dat ze dat doen met vrijwilligers uit de buurt (samenwerking Thuisgekookt) is, vinden wij, een sterk punt. Het één-op-één contact met vertrouwde gezichten uit de buurt maakt dat én de digitale vaardigheden worden verbeterd én tegelijk wordt gewerkt aan het duurzaam verbreden van het netwerk. Uitstekend! De Appeltaartconcerten, tot slot, beginnen een heus begrip te worden in het Utrechtse. De formule van muziek en appeltaart slaat aan, juist door het laagdrempelige karakter ervan. Met de € 15.000,- die we uitreiken aan Appeltaartconcerten willen we de stichting in staat stellen om een nog groter bereik te realiseren.”

Wethouder Voortman gaf in haar dankwoord aan blij te zijn met alle tijd en moeite die wordt gestoken in het tegengaan van eenzaamheid in Utrecht. Ze prees de inzet van de drie finalisten en deelde een pluim uit aan de mensen die zich – vaak belangeloos en in hun vrije tijd – inzetten voor oudere mensen in Utrecht. Voortman wist de drie winnaars bovendien op creatieve wijze met elkaar te verbinden: “Ik zie een toekomst voor me waarin de Utrechtse oudere eerst een training van Gouden Dagen volgt om zijn of haar digitale vaardigheden te verbeteren en vervolgens via Bob de Bot aan de weet komt dat er binnenkort een Appeltaartconcert op het programma staat.”

Over het Richard Hoogland Fonds

Het Richard Hoogland Fonds stelt geld beschikbaar voor projecten en initiatieven die eenzaamheid voorkomen en bestrijden, kwetsbaarheid verminderen en zelfredzaamheid van ouderen in Utrecht vergroten. We zetten inspirerende plannen om in concrete activiteiten. Hierbij werken we samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, professionals en vrijwilligers.

www.richardhooglandfonds.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief