Festivals
Nieuws
6 mei 2022

Dries Verhoeven ontvangt Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2022

De Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2022 gaat naar Dries Verhoeven voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de kunst in de stad Utrecht en ver daarbuiten.

De prijs, bedoeld om buitengewoon talentvolle kunstenaars te stimuleren, wordt op 22 mei a.s. worden uitgereikt in de Ping Pong Club in Utrecht, waar tot 6 juni op het naastgelegen Wisselspoorterrein Verhoevens voorstelling The NarcoSexuals loopt. De prijs wordt voor de zevende keer toegekend en bestaat uit een geldprijs van € 25.000.

foto: Dries Verhoeven at Happiness NDSM opening (foto door: Victoria Ushkanova)

“Dries Verhoeven is een zeer veelzijdig Utrechts kunstenaar met wortels in het theater, waarmee hij zich moeiteloos beweegt in meerdere kunstdisciplines. Verhoeven blijft zich steeds ontwikkelen en is een inspirator voor vele andere (beginnende) kunstenaars”, aldus voorzitter Lisette Pelsers van het Fentener van Vlissingen Fonds over de toekenning van de Cultuurprijs aan Verhoeven.

Over Dries Verhoeven

Dries Verhoeven is in 1976 in Oosterhout geboren. Hij is theatermaker en beeldend kunstenaar en sinds 2020 lid van de Akademie van Kunsten.

Verhoeven maakt installaties, performances en happenings die plaatsvinden in musea, theaters, op locatie en in de openbare ruimte. Op de grens tussen performance en installaties evalueert hij kritisch de relaties tussen toeschouwers en performers, en becommentarieert aldus de alledaagse werkelijkheid. De toeschouwer wordt direct betrokken bij het werk of krijgt de kans om zijn of haar eigen ervaringen te sturen.

In zijn werk belicht Verhoeven aspecten van de gemeenschappelijke sociale werkelijkheid waarin we leven. Het gaat hem niet om het maken van een statement over die werkelijkheid, maar vooral om het uit balans brengen van de bezoeker. Met gebaren die de orde van alledag radicaal aantasten, hoopt hij twijfel te zaaien over de systemen die onopvallend ons denken en handelen beïnvloeden. Met name de huidige ‘crisismindset’ en de invloed van digitale media op menselijke relaties vormden de afgelopen jaren de basis voor zijn projecten.

Voor de voorstelling U bevindt zich hier (2008) ontving Dries Verhoeven de Montblanc Young Directors Award en de VSCD-Mimeprijs. In 2018 ontving Guilty Landscapes de prijs voor Best International Performance op het Fadjr International Theater Festival in Teheran. Veel van Verhoevens werken reizen na een Nederlandse première naar internationale festivals en podia.

Verhoeven heeft diverse publicaties op zijn naam staan, met titels als ‘Alleen twijfel kan ons redden’ (artikel 2017) en ‘Scratching where it hurts’ (werk 2012 – 2015).

Over het Fentener van Vlissingen Fonds

Het Fentener van Vlissingen Fonds ondersteunt en stimuleert kunst- en cultuurprojecten met betekenis voor de stad Utrecht. Door middel van subsidies en de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs bevordert het fonds cultuuruitingen op het gebied van muziek, toneel, theater, dans, film, beeldende kunst, architectuur, cultureel erfgoed, kunsthistorische geschiedschrijving, innovatieve restauraties en multidisciplinaire projecten. Het fonds werd in 1961 door het Utrechtse familiebedrijf SHV opgericht en wordt sindsdien door deze onderneming gefinancierd.

fentenervanvlissingenfonds.nl

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief