Musea & exposities
Nieuws
24 mei 2024

Dwalen door Utrechtse kunstdoolhof Doloris Anoma Maze gaat de verbeelding te boven

Doloris Anoma Maze is geopend!

Op 24 mei is het nieuwe Doloris kunstdoolhof Anoma Maze geopend voor het publiek. “Het is waanzinnig om te zien hoe de creativiteit en het harde werk van zo veel betrokkenen bij elkaar is gekomen,” aldus initiatiefnemer Joep van Gorp. “Er is tot het allerlaatste moment hard gewerkt. De reacties tijdens de opening bevestigen dat wat we hebben neergezet de verbeeldingskracht te boven gaat. We zijn dankbaar en het is een genot om al onze ideeën nu daadwerkelijk met iedereen te mogen delen. Gaaf om te zien dat het direct storm loopt.” Het Utrechtse kunstdoolhof biedt een unieke manier om kunst te ervaren. Bezoekers kunnen dwalen door 73 kamers, veelal ontworpen door diverse kunstenaars. Muzikant Eefje de Visser maakte de soundtrack én een eigen ruimte in het doolhof.

Diverse kunstenaars werkten mee aan het kunstdoolhof zoals Margriet van Breevoort, Gijs Frieling & Job Wouters (FreelingWaters), Jonas Wijtenburg, Thomas Lievestro, Juliet Campfens, High On Type en diverse anderen. Iedere bezoeker betreedt individueel het Doloris Anoma Maze, zonder telefoon of horloge en komt dan in een stelsel van surrealistische werelden. Van Gorp: “Het is een avontuur waar je zonder digitale afleiding kunt dwalen en kruipen door gangen, trappen en kamers. Hier ben je vrij om te ontdekken, te verwonderen en een reis door je verbeelding te maken. Je moet Doloris meemaken om het te begrijpen.”

Eefje de Visser

De single ‘‘Uit Het Oog’ van Eefje de Vissers aankomende studioalbum, vormt de soundtrack voor de Doloris Anoma Maze. Eefje: “Ik had al lovende verhalen gehoord over Doloris Meta Maze in Tilburg en ging er daarom met redelijk hoge verwachting in. Toch was ik enorm verrast en onder de indruk van de hele ervaring. Ik vond het mooi, spannend, speels, vreemd en bovenal heel origineel en goed gemaakt. Een helemaal nieuwe, avontuurlijke manier om kunst te beleven waar ik daarna nog veel aan moest terug denken. Ik vind het dus te gek dat ‘Uit het Oog’ de soundtrack is geworden van de Anoma Maze.” Naast dat Eefje de soundtrack maakt van Doloris Anoma Maze, maakt ze ook een eigen kamer waarin je oog-in-oog komt te staan met de artiest. Je zal goed moeten zoeken, want dit privé-concert is niet makkelijk te vinden.

Eerste reacties

De Telegraaf schreef: “in het doolhof moet je je vaak door nauwe doorgangen wringen of trappen omhoog dan wel omlaag om uit te komen in diverse sfeervolle kamers met iedere keer een andere verrassing.” Utrechtse wethouder Susanne Schilderman van economische zaken; “Ik heb een paar weken geleden een voorproefje gekregen van dit doolhof, dat draait om kunst en avontuur. Het doolhof in Tilburg heb ik ook bezocht en daar liep ik weg met het idee dat ik mijn ogen had uitgekeken, maar nog steeds niet alles had gezien en beleefd.”

Geheimen onthullen

Er is een jaar gebouwd aan dit Utrechtse doolhof. De eerste vestiging van Doloris in Tilburg opende in 2019 met lovende recensies van de Volkskrant en NRC, trok daarna honderdduizenden bezoekers en won diverse awards. Op loopafstand van Utrecht Centraal in een oude industriële treinhal is een tweede Doloris gemaakt met nieuwe kunstwerken en werelden. Oprichter Van Gorp; “Met ruim nieuwe 70 kunstkamers is het Utrechtse doolhof bijna twee keer groter dan Tilburg. Eindelijk kunnen bezoekers nu deze nieuwe unieke beleving verkennen.” 

www.doloris.nl/utrecht

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief