Uitagenda Utrecht maakt gebruik van cookies.

Festivals Klassieke muziek
vrijdag 26 augustus 2022 - zondag 4 september 2022

Festival Oude Muziek

Festival Oude Muziek 2022 in Utrecht
L'Embarquement pour Cythere, door Antoine Watteau

Praktische informatie

Diverse locaties Utrecht

Utrecht Bekijk locatie
Datum vr 26 aug t/m zo 4 sep

Het programma van het Festival Oude Muziek Utrecht 2022 is bekend. Van 26 augustus tot en met 4 september staat de stad in het teken van festivalthema Galanterie. Met een residentie van eeuwling de Nederlandse Bachvereniging en co-curatorschap van universiteitshoogleraar Rosi Braidotti kleurt het festival Utrechtser dan ooit, terwijl het uitgebreide livestreamprogramma op Early Music Television (EMTV) publiek van over de hele wereld aanspreekt. De reguliere kaartverkoop start op 1 juni.

Sanssouci!

Met het ogenschijnlijk frivole festivalthema Galanterie verkent het grootste oudemuziekfestival ter wereld de verfijning van de rococo, die heel Europa aansteekt met een nieuw levensgevoel: licht en vrij. In Sanssouci, het lustpaleis van Frederik de Grote in Potsdam, werken musici zoals Quantz, Graun, de broers Benda en de briljante Carl Phillip Emanuel Bach. Met zijn grillige melodieën, gewaagde harmonieën en botsende emoties bepaalde hij mede de soundtrack van het Pruisische zomerpaleis.

Residenties van wereldformaat

De Nederlandse Bachvereniging viert haar honderdste verjaardag en verdient daarmee een ereplaats op het festivalaffiche. Zéker dit jaar, met een editie waarin muziek van de zonen van Bach centraal staat. Op 26 augustus openen zij het festival met CPE’s Magnificat en later in de week verzorgen ze salonconcerten in Utrechtse huiskamers. De bariton Marc Mauillon, een van de meest veelzijdige zangers van zijn generatie, is de tweede artist in residence. Co-curator Rosi Braidotti onderzoekt het concept ‘galanterie’ aan de hand van gedragscodes, etiquette en hoffelijkheid door de eeuwen heen, met ontmoetingen en presentaties in de Fundatie van Renswoude, een prachtig rococo-ensemble in het hart van Utrecht.

Theater, dans en virtual reality

Met een reeks bijzondere producties beleeft het publiek oude muziek als nooit tevoren. ĀRT HOUSE 17 presenteert een muziektheatervoorstelling over het leven van Frederik de Grote, Geister von Sanssouci. Met de dansvoorstelling Fête Galante komt de schilderkunst van Watteau tot leven. De Utrechter Passion, over de beruchte Utrechtse sodomieprocessen, verklankt een boodschap die vandaag de dag gehoord moet worden met de muziek van Bachs onaards mooie Johannes-Passion. En met de Bachbox op de Neude wordt Bachs Himmelsburg tot leven gebracht door middel van virtual reality.

Livestreams op EMTV

Met Early Music Television (EMTV) presenteert het Festival Oude Muziek deze zomer een compleet online programma. In de livestreamagenda staan onder andere Jordi Savall, het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Huelgas Ensemble. Ook het Internationaal Van Wassenaer Concours en de salons van co-curator Rosi Braidotti zijn live te volgen. Zo leeft het Festival Oude Muziek in huiskamers over de hele wereld.

Het complete programma van het Festival Oude Muziek 2022 is te bekijken op oudemuziek.nl.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief