Diversen
zaterdag 4 mei 2024

Utrechtse Herdenkingsverhalen

Utrechtse Herdenkingsverhalen
foto: Gert van Veen

Praktische informatie

Salon van Weleer
Oudegracht 290
3511 NX Utrecht Bekijk locatie
Regulier
gratis
Datum za 4 mei
Tijd 19:45

Voeg toe aan je kalender:

Op 4 mei worden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog en zij die bij andere gewapende conflicten zijn omgekomen, herdacht. Dan zijn er twee minuten stilte, kransleggingen op de Dam in Amsterdam, het luiden van de klok op de fusilladeplaats op de Waalsdorpervlakte. Ook in Utrecht speelde de oorlog een belangrijke rol, met razzia’s, wegvoeringen, schietpartijen en niet in de laatste plaats het hoofdkwartier van de NSB op de Maliebaan.

Dat is allemaal steeds langer geleden en de herinneringen slijten, directe getuigen zijn er allengs minder. En er is altijd wel ergens een oorlog gaande. Wij hebben daar steeds meer indirect mee te maken; zeker na de politionele acties of Srebrenica. Maar met een nieuwe brandhaard in Europa, komt ook de realisatie dat dit ons opnieuw kan overkomen dichterbij. Heeft meer dan 75 jaar vrede ons een vals gevoel van veiligheid gegeven?

In de Salon van Weleer aan de Oudegracht 290 werfkelder leest acteur Frans de Wit op 4 mei enkele Utrechtse verhalen voor over het belang en de waarde van herdenken, geschreven door Gert van Veen. Vooraf wordt er via een streamingdienst op groot scherm gekeken naar de kranslegging op de Dam in Amsterdam. Aanvang om 19.45u.

Elke week weten wat er speelt?

Meld je aan voor de Uitmail, Kidsmail of Festivalmail.

Aanmelden voor de nieuwsbrief